Voor mijn ogen spartelde een vreselijk monster

Jules Verne

De Franse schrijver Jules Verne werd geboren in 1828 in Nantes, waar hij ook opgroeide. Hij was een pionier in het sciencefictiongenre. Verne staat bekend als de schrijver die in zijn boeken de toekomst lijkt te voorspellen.

Veel van zijn verhalen zijn immers ook werkelijkheid geworden. Zo is het verhaal ‘De reis om de maan’ honderd jaar na publicatie met het Apolloprogramma realiteit geworden. Ook dacht Verne aan langeafstandsreizen met luchtballonnen en tochten met onderzeeboten onder het poolijs. Op zijn sterfbed heeft Jules Verne in totaal meer dan zestig reizen ondernomen. 

Verne vergat af en toe de zwaartekracht mee te rekenen in zijn verhalen maar hij schepte wel fascinerend vroeg en op zijn meesterlijke manier belangrijke mijlpalen in de geschiedenis. Zijn wetenschappelijk onderzoek, technische ontwikkelingen en intelligentie maakten dat Verne zoveel voorspellingen deed. Veel van zijn boeken hebben een wetenschappelijke ondertoon, zo was hij bijvoorbeeld erg gefascineerd door sterren- en natuurkunde, transport en elektrische apparatuur.

Ook vandaag vinden onder andere filmmakers inspiratie bij Jules Verne. Zo werd in 2004 ‘Around The World in 80 Days’ gemaakt, gebaseerd op zijn roman ‘De reis om de wereld in tachtig dagen’. Deze film bevat veel elementen die Jules Verne intrigeerden.

Laat de kinderen op Erfgoeddag de tijd betoveren. Vertel hen de geschiedenis van hun streek en breng enkele leuke anekdotes aan. Laat hen nadenken over hoe de toekomst er zou kunnen uitzien. Of laat hen nadenken welk cultureel erfgoed zij voor de toekomst willen bewaren en op welke manier ze dat zouden doen? Neem je publiek op Erfgoeddag mee op reis naar morgen net zoals Jules Verne deed! 

Bekijk hier de trailer van Around the World in 80 Days:

Afbeelding:
portret van Jules Verne (bron: Wikipedia)

 

Vrije tags
literatuur
toekomst
Tijdreizen
Voorspellingen