Vlaamse wielerkoppen. 150 jaar drama en heroïek

Wie het (wieler)sportnieuws volgt, hield gisteren de adem in. Sven Nys won voor de achtste keer de Belgische titel in het veldrijden en het leven van collega Bart Wellens hing aan een zijden draadje. Vlaanderen is koers, koers is Vlaanderen. Als het over wielrennen gaat, dan komen de grote woorden algauw naar boven. Maar waarom is de doorsnee Vlaming zo gek op wielersport? Een nieuw boek probeert een antwoord te geven op deze vraag.

Naar aanleiding van de uitzending van eerste aflevering van de televisiereeks ‘De Ronde’ noteerde oud-wielerkampioen Peter Winnen begin februai het volgende in een column in De Morgen:

“Wielrennen is een gigantisch complot van organisatoren, media, acteurs (de renners), hun sponsoren. En alle partijen zijn het erover eens dat de liefhebber in zijn hart getroffen moet worden. Het gaat het er niet alleen over de mens langs de kant te amuseren, hij moet zich kunnen herkennen. Dat laatste wil niets anders zeggen dan dat hij voor even de held van de dag kan zijn, die de elementen geselt in plaats van erdoor gegeseld te worden. In die zin is het complot niet alleen geslaagd, maar ook gerechtvaardigd. Een waanzinnige koers met een gebeitelde winnaar is beter dan een in cognac gedoopte nacht."

"In het feuilleton ‘De Ronde’ is de echte Ronde een metafoor, een symbool van de alledaagse strijd van de gewone en gewonde man in het gewone, naar identiteit snakkende Vlaanderen. Maar zou het niet ook andersom kunnen zijn? Vlaanderen is een metafoor van haar eigen koers. Elke coureur droomt ervan met de eretitel Flandrien getooid te worden. Hij wil zich identificeren met noeste, nurkse door geen ontbering kapot te krijgen werker en krijgsman uit een verre, geërodeerde geschiedenis.”

Van de introductie van de fiets in onze contreien tot de actuele toestand van de wielersport: ‘Vlaamse wielerkoppen. 150 jaar drama en heroïek’ gaat op zoek naar de wortels van Vlaanderen als wielerland.

Wist je dat:
- de eerste fietsen houten wielen hadden en tot 40 kilo zwaar waren?
- het veldrijden ontstond tijdens legeroefeningen?
- de Belgische Wielerbond tot na de Tweede Wereldoorlog gekant was tegen het gebruik van een
versnellingsapparaat?
- de term ‘criterium’ uit de paardensport komt?

Deze en vele andere weetjes worden afgewisseld met portretten van 35 bekende wielerkoppen: renners, journalisten, beleidsmensen. Van Cyrille Van Hauwaert, Briek Schotte, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Johan Museeuw tot Tom Boonen.

Drama en heroïek vormen de rode draad door deze wielerverhalen. Lees over prachtige overwinningen, onvergetelijke wielermomenten en kampioenen, maar ook over smadelijke nederlagen, blessureleed en pijnlijke dopingschandalen. ‘Vlaamse wielerkoppen’ maakt de balans op van 150 jaar wielersport in Vlaanderen. Dries Vanysacker is historicus. Hij kadert de hoogtepunten en dramatiek van fiets- en wielergebeuren in Vlaanderen in een brede historische context, gebaseerd op wetenschappelijk kritisch onderzoek. Zijn tekst wordt ondersteund door schitterende sportfoto’s.

Op Erfgoeddag zoomen verschillende erfgoedorganisaties en –instellingen in op de geschiedenis van de Flandrien en (al dan niet) lokale wielerhelden. Tot dan kan je ook meer te weten komen over de geschiedenis van de wielersport in het Wielermuseum Roeselare, het Centrum Ronde van Vlaanderen en het Sportimonium.


Leestip
:
VANYSACKER (Dries), Vlaamse wielerkoppen. 150 jaar drama en heroïek, Leuven, Davidsfonds, 2011, 258p.

Zie ook andere berichten op deze website met als tag 'sport'.

Vrije tags
Helden
sport
volksheld