Vlaamse migranten in Wallonië

Om de armoede te ontvluchten vertrokken Vlamingen vanaf het midden van de 19e eeuw naar het zuiden van het land. Daar vestigden ze zich in de industriële centra. In steden als La Louvière en Luik ontstonden er zelfs heuse ‘Vlaamse’ wijken. Na de Tweede Wereldoorlog was er nog een grote instroom van Vlaamse boeren op zoek naar grond. Al die Vlaamse migranten kwamen er niet alleen om te werken, ze organiseerden zich ook in tal van verenigingen. Die thematiek belicht de tentoonstelling ‘Vlaamse migranten in Wallonië 1850 – 2000’.

De tentoonstelling belicht die migratiegeschiedenis aan de hand van historisch beeldmateriaal en actuele getuigenissen: een afscheidsfoto bij het vertrek, het lied L’Flamind, Vlaamse tijdschriften in het ‘Walenland’, een verkiezingspamflet met als slogan Bergen boven!, een vlag van de ‘Vlamingen van Charleroi en omstreken’, herinneringen aan een melkronde in de schaduw van de terrils…

Bij de tentoostelling hoort ook het boek ‘Vlaamse migranten in Wallonië’. Hierin buigen historici zich over dit fenomeen. Ze brengen de migratiebewegingen in kaart en analyseren het vestigingsproces. Daarnaast onderzoeken ze de mobiliserende rol van de katholieke kerk en de Vlaamse beweging. Bovendien plaatsen ze de Vlaamse migratie naar Wallonië in een bredere context. Naast wetenschappelijke analyses bevat Vlaamse migranten in Wallonië nooit eerder vertoond fotomateriaal. De interviews met Vlaamse migranten en hun nakomelingen door Guido Fonteyn bieden een andere kijk op de Vlaamse migratie naar Wallonië.

De tentoonstellingen en het boek zijn een realisatie van KADOC-K.U.Leuven in opdracht van de provincie Oost-Vlaanderen.

Praktische info
15 april - 12 juni 2011
Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster
Vrouwebroersstraat 6
9000 Gent

Alle info via www.vlaamsemigranteninwallonie.be.

Wie in deze thematiek geïnteresseerd is, verwijzen we ook naar het debat 'Arm Vlaanderen, arm Wallonië, arm België' dat op 19 april in de Beursschouwburg in Brussel plaatsvindt. Guido Fonteyn, een van de auteurs van het KADOC-boek, Paul Magnette en Pascal Verbeken nemen eraan deel.

Vrije tags
migratie
Erfgoeddag 2011
arbeiders
Arm Vlaanderen