Tweede kwaliteitscomité: definief programma krijgt vorm

Gisteren vond de tweede, en beslissende ronde van het Kwaliteitscomité van Erfgoeddag 2011 plaats. Deze ronde was alweer een belangrijk momentum in de aanloop naar het evenement.


Zoals we reeds eerder op deze website, en via nieuwsbrieven en e-mails hebben gecommuniceerd, heeft dit comité een dubbele functie. Enerzijds werden activiteiten opgespoord die ofwel onvoldoende beantwoordden aan de algemene voorwaarden van Erfgoeddag, ofwel onduidelijk geformuleerd zijn. De eerste ronde van het Kwaliteitscomité, op 23 december ll., diende om deze voorstellen in kaart te brengen, en daarop te reageren. Organisaties wiens activiteiten niet beantwoordden aan de deelnamecriteria, werden hiervan per e-mail verwittigd, samen met de betrokken lokale coördinator. Die kon de nodige aanpassingen doen tussen 3 en 27 januari. Organisaties die na de eerste ronde geen bericht ontvingen, hoefden niets te wijzigen. Anders gezegd: geen nieuws, goed nieuws.

De tweede ronde besliste dus definitief over de opname van de voorstellen in het programma van Erfgoeddag 2011. Er werd met andere woorden bekeken of de voorstellen werden aangepast in de lijn van de suggesties en opmerkingen die eerder door het Kwaliteitscomité werden gegeven. Organisaties wiens activiteiten gisteren geweigerd werden, zullen daar eerstdaags bericht over ontvangen.

Het is goed om in deze context ook nog eens expliciet te herinneren aan de bestaansreden van het evenement. Erfgoeddag is een sensibiliseringsactie rond cultureel erfgoed voor publiek, sector, pers en beleid in Vlaanderen en Brussel.  Het evenement streeft ernaar dat iedereen op een eigentijdse, kwalitatieve en zinvolle manier omgaat met het cultureel erfgoed in zijn dagelijkse omgeving.  Erfgoed mag worden ontdekt als iets waardevols, dat dicht bij ieder van ons staat. Alle initiatieven die op Erfgoeddag worden aangeboden zijn er dan ook op gericht om dat cultureel erfgoed inzichtelijk te maken en op die manier een omslag te realiseren in de publieke perceptie en benadering van erfgoed.

Erfgoeddag heeft ook de bedoeling om de sector zelf zo goed mogelijk te laten samenwerken, innoverende impulsen te cultiveren en de eigen activiteiten in een hedendaags erfgoedperspectief te plaatsen. Ook wil Erfgoeddag de reflectie over erfgoedontsluiting, publiekswerking en duurzaamheid stimuleren.
 
Het is precies om deze redenen dat het Kwaliteitscomité sommige activiteiten dient te weigeren. Meer info over de rol en het opzet van het Kwaliteitscomité of de Algemene voorwaarden vind je op op deze website, zie de tab ‘procedure’ hierboven.

Afbeeldingen:
(bovenaan) verkeersbord met hekje. (onderaan) cover van de roman 'Grenzen'.

Vrije tags
Armoe troef
Erfgoeddag 2011