Trench Art: wapens of kunst?

Loopgravenkunst, of ook wel Trench Art genoemd, is het verborgen woord van een conflict gemaakt door soldaten of burgers tijdens of na een oorlog. Loopgravenkunst komt (helaas) wereldwijd voor. Soldaten moeten vaak heel lang wachten vooraleer ze tot actie komen. Op die verloren momenten slagen enkele creatievelingen erin om van het schroot van de oorlog mooie voorwerpen te maken. Ook burgers maken prachtige loopgravenkunst als herinnering aan een donkere periode. Vele oorlogsmusea en privé-verzamelaars hebben loopgravenkunst in hun collectie, maar vaak ligt de nadruk op het oorlog voeren en zijn wapens, en niet op de kunst.

Loopgravenkunst vinden we in alle maten en gewichten terug. Leg op Erfgoeddag met het thema FAKE? de nadruk op loopgravenkunst gemaakt uit restanten van wapens en oorlogstuig. Deze voorwerpen zijn niet langer wapens, maar echte kunstobjecten. Bekijk hen door een andere bril!

Leestips:

- Nicholas J. SAUNDERS, Trench Art: materialities and memories of war, Oxford, Berg, 2003, 254 p.

- Nicholas J. SAUNDERS, Trench Art: lost worlds of the great war, the trench art collection of the Flanders Fields Museum, Brugge, Van de Wiele, 2004, 32 p.

- Jane A. KIMBALL, Trench Art: an illustrated history, Davis, Silverpenny press, 2004, 402 p.

- enz.

Foto's: Trench Art - (c) Collectie In Flanders Fields Museum, Ieper

 

Vrije tags
geschiedenis
Erfgoeddag 2010
FAKE?
Eerste Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog
kunst
oorlog