Terug naar toen

Wie herinnert zich nog de Artispunten, letterplankjes, jukeboxen, minirokken en die typische Volkswagenbusjes? Heel wat van deze voorwerpen uit de jaren '50 en '60 zijn nu te vinden in de koffer 'Terug naar toen'. Dit is een lespakket voor de tweede en derde graad van het lager onderwijs met een kant-en-klare handleiding met uitgebreide achtergrondinformatie, doe-opdrachten, filmpjes en foto's uit de oude doos. 
 
In 2010 werkten de West-Vlaamse erfgoedcellen, Focus-WTV en de provincie West-Vlaanderen samen aan een reeks filmpjes onder de titel “Cinema De Keizer”. Unieke historische filmpjes over West-Vlaanderen werden samen gebracht. In de oude dorpsbioscoop “De Keizer” in Lichtervelde vertelden getuigen onvergetelijke anekdotes over het leven vroeger in de provincie. 
 
Deze filmpjes vormden de aanzet voor de zes vertelkoffers die erfgoedcel TERF in 2014 ontwikkelde voor medewerkers van woonzorg- en dienstencentra. Deze koffers – met als thema’s School, Zorg, Vrije tijd, Werk, Vrouw en Religie - zijn gevuld met oude voorwerpen en proevertjes en leveren uren vertelplezier op. In praktijk worden ze vaak gebruikt bij personen met dementie. Zo wordt erfgoed ingezet om te reminisceren, een methodiek waarbij bewust herinneringen worden opgehaald en gestimuleerd door middel van foto’s, voorwerpen, geuren en smaken. 
 
Al snel bleek dat ook scholen interesse hadden om deze koffers uit te lenen. Omdat er nog heel wat voorwerpen beschikbaar waren én TERF graag de klemtoon wilde leggen op educatie in plaats van reminiscentie, werd een gloednieuwe koffer voor in de klas gemaakt. De koffer ‘Terug naar toen’ bevat het beste van de zes vertelkoffers en is perfect lesmateriaal: naast de vele voorwerpen bevat de koffer ook lesfiches en een usb-stick met foto- en filmmateriaal. Ideaal om met de klas het verleden in te duiken, bijvoorbeeld tijdens de grootouderweek! 
 
De inhoud van de koffer is opgebouwd rond vier thema’s: 
- Kind zijn: spelen, verzamelrages, school, jaarlijkse vakantie, 
- Reilen en zeilen in huis: keuken, badkamer, grote schoonmaak, 
- Ontspanning: radio en tv, muziek, sport, kunst, lezen,
- Welvaart, interieur en mode.
 
Praktisch: 
- Leerkrachten kunnen de koffer gratis ontlenen (Er wordt hiervoor een waarborg van €20 gevraagd). 
- Reserveren via astrid@bienet.be of 051 26 87 49. 
- Ophalen en terugbrengen bij erfgoedcel TERF: Zuidstraat 3, Roeselare. 
 
TERF biedt ook volgende educatieve koffers aan: 
- Archeologiekoffer (3e graad lager onderwijs, 1e graad middelbaar onderwijs) 
- Archiefkoffer (3e graad lager onderwijs, 1e graad middelbaar onderwijs) 

Foto: © Bieterf