Suiker voor kunst. Vlaamse kunst op de Canarische eilanden

(c) Karol Kozlowski - Shutterstock
In aanloop van Erfgoeddag 2014 slaan Davidsfonds Academie en FARO de handen in elkaar. Het resultaat: we hebben een reeks ongetwijfeld boeiende cursussen in de aanbieding. Elke cursus heeft een duidelijk link met het thema Grenzeloos van de komende Erfgoeddag en heeft je meer achtergrondinformatie, duiding en toelichting bij een bepaald thema. Een van deze cursussen is 'Suiker voor kunst. Vlaamse kunst op de Canarische eilanden'. 
 
De azuurblauwe zee en de prachtige stranden van de Canarische Eilanden trekken jaarlijks tienduizenden vakantiegangers aan. Maar weinigen weten dat je er Vlaamse sculpturen, zilverwerk, schilderijen en zelfs intacte retabels kunt bewonderen. Hoe zijn die pareltjes van kunstwerken daar beland? 
 
Na de ontdekking van de Azoren, Madeira en de Canarische Archipel vonden rietsuiker, pastel en malvasiawijn al snel hun weg naar Brugge en Antwerpen. Omgekeerd trokken ook heel wat Vlamingen naar de Canarische Eilanden om er fortuin te maken als handelaar of planter. John Everaert vertelt je in deze cursus op welke manier ze hun heimwee naar Vlaanderen wisten te bestrijden.
 
Prof. John Everaert, doctor in de geschiedenis, is em. gewoon hoogleraar aan de UGent. Hij onderzocht onder andere de koloniale expansie (15de-19de eeuw) en de overzeese betrekkingen (19de-20ste eeuw) van de Europese mogendheden.
 
Praktische informatie: 
Wanneer: za. 1 en 8 feb. van 10 tot 12.30 uur
Waar: Hof van Watervliet, Oude Burg 27 (zaal 7), 8000 Brugge
Prijs: € 40 - € 34 (met Davidsfonds Cultuurkaart), koffie en syllabus inbegrepen
 
Inschrijven kan via de website van Davidsfonds Academie
Voor meer informatie: 050 391 911 (Hugo Declercq) of 016 310 670 (Davidsfonds Academie)? Code: BG-14C-CAOrg.
 
Organisatie: i.s.m. Davidsfonds Reg. Brugge en FARO - Erfgoeddag 2014
 
Foto: (c) Karol Kozlowski - Shutterstock 
 

 

Vrije tags
kunst
davidsfonds academie
cursus
suiker