Soirée Lamot: over FAKE? in Mechelen

Als aanloop naar en opwarmer van Erfgoeddag 2010 organiseert de Erfgoedcel Mechelen een reeks avonden onder de roepnaam ‘Soirée Lamot’. De eerste reeks van vijf snijdt stuk voor stuk spraakmakende onderwerpen aan. Komen achtereenvolgens aan bod: beeldbewerkingen, feit en fictie over relieken en drukgeschiedenis, nationale en lokale helden en de restauratie van manuscripten.


Photoshop avant la lettre. 19e-eeuwse fotografie van de stad (25.02.10)
Door Herman Van Goethem

Een wereld zonder beeld. Je kunt het je niet meer voorstellen. De ontdekking van de fotografie in 1839 ontketende dan ook een heuse revolutie. Tijdens deze lezing keer je terug naar het Mechelen van de negentiende eeuw, naar de periode waarin stadsfotografie uitgroeide tot een hype. Beeld je even in: een 19e-eeuwse fotograaf, zijn fascinatie voor de middeleeuwen en een portie nationale trots. Dit leverde adembenemend mooie foto's op. En die man ging vaak een stap verder. In de ban van de schoonheid van zijn stad kleurde hij de realiteit soms (letterlijk) bij. Een Fotoshopper avant la lettre! Herman Van Goethem vertelt je op een boeiende manier over het ontstaan, de bloei en de evolutie van het fenomeen stadsfotografie. Hij geeft je een unieke kijk op het Mechelen uit vervlogen tijden.

Prof. Dr. Herman Van Goethem is jurist en historicus en als hoogleraar geschiedenis verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Hij publiceert over de politieke geschiedenis van België en bestudeert ook de geschiedenis van de stadsfotografie in België in de 19e eeuw.


Relieken. Echt of vals? (11.03.10)
Door Mark Van Strydonck

Wetenschappelijk onderzoek van materiële resten van heiligen, de relieken, werpt nieuw licht op de zaak. Mark van Strydonck en zijn collega's openden de voorbije jaren verschillende reliekschrijnen en ontmantelden omzichtig de inhoud. In Mechelen pasten ze de modernste onderzoekstechnieken toe op het reliek van de heilige Rumoldus in de Sint-Romboutskathedraal.

Tijdens deze lezing maak je kennis met het eerste gestructureerde onderzoek naar relieken in Europa en met de verrassende resultaten. En wie weet ontmoet je op deze avond een heel andere Rumoldus. Nadien bezoeken we samen de relieken in de kathedraal.

Mark van Strydonck is wetenschappelijk onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.


De Mechelse drukgeschiedenis ontmaskerd (25.03.10)
Door Diederik Lanoye

 “Mechelen, het oudste drukkerscentrum van de Zuidelijke Nederlanden, lang vóór Aalst, Leuven en Antwerpen”. Zo staat het gedrukt eind 19e eeuw in de Bibliographie malinoise. Betekent dit dat we de drukgeschiedenis moeten herzien of is dit een straffe uitspraak van een Mechelse bibliofiel? Diederik Lanoye gaat uitgebreid in op vragen over authenticiteit en vervalsingen van drukwerken. Waarom auteurs en drukkers de waarheid ooit verzwegen of verborgen, kom je tijdens deze lezing te weten. Nadien leidt Diederik Lanoye je rond door de historische bibliotheek van het Stadsarchief. Steek je neus tussen de boeken en snuif de sfeer op.

Diederik Lanoye is historicus en werkt als projectmedewerker bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek aan de Short Title Catalogus Vlaanderen, een on-line-bibliografie van handgedrukte boeken uit Vlaanderen en Brussel voor 1801.


Heldhaftig Mechelen?! (08.04.10)
Door Bart Stroobants

Citymarketing is voor vele steden vandaag een hot item. Maar ook in de 19de eeuw was het bestuur bezorgd om het imago van de stad. Ook het prille België wou glimmen van trots met een vaderlandse geschiedenis. Bart Stroobants vertrekt tijdens deze lezing vanuit de vraag Hoe echt of onecht is geschiedenis? Hij neemt de Mechelse geschiedschrijving onder de loep. Is een heldhaftig Mechelen een 19e-eeuwse illusie of zit er meer achter? Dit is jouw kans om te weten te komen hoe Mechelen dit imago opbouwde. Interessante feiten en stadsmythen passeren de revue.

Bart Stroobants is kunsthistoricus en conservator van de Stedelijke Musea Mechelen.


Genoeg geFAKEt. Restauratie van manuscripten in de 21ste eeuw (22.04.10)

Door Lieve Watteeuw

Ze schuwen het licht en mijden liever elke aanraking. Heel af en toe vertonen ze zich in het openbaar. De biotoop waarin ze vaak vertoeven zijn vochtige kelders en vergeten uithoeken (helaas)...  Dit is geen beschrijving van een met uitsterven bedreigde diersoort. We hebben het over ... middeleeuwse manuscripten. Deze kostbare juweeltjes behandelt een restaurator nu uiterst voorzichtig. Ze zijn echter ook vaak stille getuigen van andere tijden en praktijken.

Lieve Watteeuw buigt zich als conservator-restaurator over dit uiterst fragiel erfgoed. Ze introduceert je op haar werkterrein. Je kunt haar een boekenchirurg noemen. Moderne wetenschappelijke onderzoeksmethoden zijn haar vertrouwd en doordacht handelen zit haar in de vingers. Toch worstelt iedere restaurator steeds met de vraag of zijn behandeling geen vervalsing van het kunstwerk is. Momenteel liggen er drie schatten uit het Mechelse stadsarchief op haar tafel. Middeleeuwse stadsrekeningen met 14e-eeuwse erotische poëzie en literatuur verstopt in de boekomslagen. Hoe zij deze uitdaging aangaat, vertelt ze je zelf.

Dr. Lieve Watteeuw werkt als zelfstandig conservator en is wetenschappelijk medewerker aan de K.U. Leuven, Faculteit Letteren. In 2005 ontving ze de prijs van de Vlaamse Gemeenschap in de categorie Cultureel Erfgoed.


Praktisch
Info? www.erfgoedcelmechelen.be - T. +32 15 29 49 10 – soireelamot [at] mechelen [dot] be
Waar? Lamot, Van Beethovenstraat 8-10 (ingang Haverwerf), 2800 Mechelen
Wanneer? Tussen 25 februari en 22 april, telkens om 20 uur.
Reserveren bij UiT in Mechelen, Hallestraat 2-4-6, 2800 Mechelen , T. 32 70 22 28 00,  uit [at] mechelen [dot] be (uit [at] mechelen [dot] be )

Soirée Lamot is een organisatie van de Erfgoedcel Mechelen i.s.m. Vormingplus regio Mechelen

Afbeeldingen: (boven) Een zicht op de Grote Markt ca. 1870 aangekocht door een Engelse reiziger.
© Verzameling Janssens, Antwerpen; (links onderaan) Het skelet toegeschreven aan de heilige Rumoldus © KIKIRPA; (onderaan rechts) Ontwerp van een nieuwe stadshalle voor Mechelen, uit: Bulletin du Cercle Archéologique, Littéraire et Artistique de Malines, I (1889).



Vrije tags
archieven
middeleeuwen
geschiedenis
Erfgoeddag 2010
FAKE?
constructie