Soirée Lamot: Armoe troef

Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand neemt Soirée Lamot je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de geschiedenis, zowel over de petite histoire als over de grootse feiten. Elke reeks van Soirée Lamot krijgt een thema als rode draad. Van eind april tot begin juni sluit de reeks met ‘Armoe troef’ aan bij Erfgoeddag Vier sprekers bekijken het thema vanuit een originele invalshoek.

26.04 | Sot ende simpel. Krankzinnigenzorg in de 18de eeuw
Jeroen Van der Auwera

Mechelen is de enige stad waar diepgaand onderzoek gebeurde naar de openbare krankzinnigenzorg in de 17e en 18e eeuw. Zo werden de arme krankzinnigen geïdentificeerd, een kostenplaatje berekend en het zorgnetwerk in kaart gebracht. Ook in de 18e eeuw werd de krankzinnigenzorg al onder de loep genomen, zo blijkt uit een rapport van armenmeester W.F.G. Verhoeven. In zijn nota over de hervorming van de Mechelse armenzorg schrijft hij in 1782 dat in er niet alleen meer krankzinnigen zouden zijn dan elders, maar ook dat velen ten onrechte als krankzinnig bestempeld worden. Bovendien stelt hij dat de openbare krankzinnigenzorg handenvol geld kost.

Verhoevens stellingen vormen het uitgangspunt van deze lezing. Ook de Mechelse Cellebroeders en de gezinsverpleging in Geel, twee belangrijke schakels in de openbare krankzinnigenzorg, krijgen bijzondere aandacht.



10.05 | Hongeren naar een plaats in de canon: Rik Wouters

Herwig Todts

Net als veel andere 19e eeuwse kunstenaars, stoort Rik Wouters zich niet aan een gebrek aan economisch succes. Ook hij is bereid honger te lijden voor zijn kunst.

In vaak penibele materiële omstandigheden gaan moderne kunstenaars op zoek naar het ‘absolute’ kunstwerk. Daarmee willen ze hun plaats veroveren in de kunsthistorische canon, naast de allergrootsten. Liever dan op zoek te gaan naar commercieel succes of de gunst van een exclusieve opdrachtgever, tonen ze hun werk op publieke tentoonstellingen om het te onderwerpen aan het oordeel van collega’s, kenners en kieskeurige liefhebbers.

Toch kennen ook zij de marketingstrategieën en weten ze hoe hun moeizaam verkregen succes te verzilveren. Zo ook Rik Wouters, die in 1912 een lucratief contract afsluit met de Galerie Giroux. Wouters’ geluk is echter van korte duur. Hij overlijdt al in 1916.


24.05 | Koken met kommer en kwel
Eddie Niesten

Ook wie arm is, doet er alles aan om een voedzame maaltijd op tafel te zetten. Eten in familieverband betekent immers veel meer dan alleen maar het voldoen van een fysieke behoefte. Het gaat ook om fierheid en gezinssamenhang.

Voor stedelingen die afhankelijk waren van het karige marktaanbod, vergde koken vroeger veel creativiteit. Landbouwers verkochten dan weer hun meest rendabele producten en voedden met wat restte vaak heel wat monden. Zelfs de verarmde adel bespaarde op voeding, om op andere vlakken de schijn van grandeur zo lang mogelijk te bewaren. In alle lagen van de Vlaamse bevolking zit ‘schraalhans’ weleens mee aan tafel. En iedereen heeft daar, vanuit zijn eigenheid, een antwoord op.

Dat draagt niet alleen in tijden van oorlog of honger, maar ook in rustigere tijden bij tot een bijzonder interessante keuken. Het loont zeker de moeite die culinaire traditie te ontdekken!


14.06 | Klein Begijnhof – Heembeemd: een armenwijk die toekomst kreeg
Guido Knops

Dit noordelijke deel van de Mechelse binnenstad kreeg vooral in de 19e eeuw gestalte als volksbuurt. Het was de wijk van stoelenmakers en voddenrapers, een wijk van armen. Rond 1960 vestigden zich er de eerste Marokkaanse gastarbeiders. In de jaren 70 van de vorige eeuw was de wijk toe aan een grondige sanering, waarbij een groot deel van de wijk zou afgebroken worden. Gelukkig stapte men hiervan af en koos men voor sociale stadsvernieuwing.

Nu, 30 jaar later, wacht enkel nog de vroegere kazerne De Lobbe aan de G. de Stassartstraat op realisatie en is Klein Begijnhof – Heembeemd weer een geliefde buurt in het centrum, met een mix van bewoners. Na de lezing neemt de spreker je mee voor een wandeling door de wijk, met haar Klein Begijnhof, woonstraten en heringerichte publieke ruimte. Onderweg vertelt hij o.a. over de gerestaureerde Noker en het nieuwe museum Dossin.


Praktische info:

Schrijf je op voorhand in, dan ben je zeker van je plaats. Wil je de hele reeks volgen en koop je 4 tickets, dan belonen we je graag met een extra ticket. Hiermee kan je naar keuze een lezing volgen uit een volgende reeks.

Reserveringen (niet verplicht) bij UIT IN MECHELEN, Hallestraat 2-4-6, 2800 Mechelen
T 070 22 28 00, W www.uitinmechelen.be

Meer informatie:
www.erfgoedcelmechelen.be
soireelamot [at] mechelen [dot] be
T 015 29 49 10

Vrije tags
migratie
Armoe troef
Erfgoeddag 2011
kunst
liefdadigheid