Restauratie van de Mercator-Hondiusatlas

Mercator-Hondiusatlas

De Mercator-Hondiusatlas uit 1613 is gerestaureerd. Mercator viert dit jaar zijn 500ste verjaardag. Zijn collega Hondius is misschien net iets minder bekend maar Jodocus Hondius mag dit jaar ook reeds 400 kaarsjes uitblazen. Hij was de intellectuele erfgenaam van Mercator.

Hondius was afkomstig uit het West-Vlaamse Wakken. Aanvankelijk was hij graveur, kalligraaf en stempelsnijder. Rond 1604 studeerde hij wiskunde in Nederland en kocht op aanraden van Petrus Bertius de koperen platen op uit het nalatenschap van Mercator. Aangevuld met 36 nieuwe kaarten kwam in 1606 een heruitgave van de nu te noemen Mercator-Hondius Atlas op de markt. De atlas geeft een beeld weer van hoe mensen de wereld in die tijd zagen. De atlas was een groot succes.

In dit Mercatorjaar pakt de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (KOKW) uit met de prestigieuze restauratie van de Mercator-Hondiusatlas. De 400-jaar oude atlas werd door de KOKW in 1865 aangekocht voor '15 goudfranken'  bij een Brussels antiquariaat. Het is een Franse uitgave en over de hele wereld zijn er - volgens de Nederlandse cartograaf Cor Koeman - zo'n 20 exemplaren bekend. Deze Franse atlas is veel toegankelijker dan de Latijnse versie. In maart 2012 begon papierrestauratrice Hannelore Mattheus aan de restauratie van de atlas. Het is een werkje van lange adem want het papier moet af en toe rusten vooraleer er verder kan gewerkt worden. "Het is een atlas met perkamenten omslag, versierd met gouddruk en mooi ingekleurde kaarten", zegt conservator Eddy Maes van de KOKW. 

De  gerestaureerde atlas kan na afspraak op het nummer 0494 31 54 58 bekeken worden in de leeszaal van de KOKW, Zamanstraat 49 te Sint-Niklaas. Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas.

Toon op Erfgoeddag aan de hand van foto- en beeldmateriaal hoe een restauratie in zijn werk gaat en waarom je precies besliste om dat specifieke boek, document of schilderij te laten restaureren. Laat het publiek het verschil zien tussen de situatie voor en na de restauratie. Ongetwijfeld zullen ze vol bewondering staan voor dit tijdsintensieve werk.  

Afbeelding
Mercator-Hondiusatlas, 1603 – bron: http://www.kokw.be

Filmpje: 
Hieronder vertelt Eddy Maes van de Oudheidkundige Kring uit Sint-Niklaas over de restauratie van de bijzondere Mercator-Hondiusatlas. Het proces duurde zeven maanden. 

 

Vrije tags
erfgoedzorg
behoud en beheer
Papierrestauratie
Atlas