Restaurateur, what's in a name?

Atelier van het KIK, infosessie Erfgoeddag 2013 (c) FARO

Wie er een van Dale bij neemt, leest bij restaurateur het volgende: ‘iemand die restauraties verricht, hersteller van beschadigde kunstwerken’. Een synoniem voor restaurateur is restaurator. Bij ICOM hanteren ze de definitie: een restauratie is het geheel van handelingen aan een beschadigd of gedeeltelijk verloren gegaan voorwerp met het doel deze terug te brengen in een van tevoren gedefinieerde toestand. En dus niet een object in zijn oorspronkelijke staat herstellen. Een beschadigd object dat gerestaureerd is, blijft hoe dan ook een gerestaureerd beschadigd voorwerp. 

Ons cultureel erfgoed – of het nu archiefdocumenten, boeken, schilderijen, foto’s of gebruiksvoorwerpen zijn – is in principe niet gemaakt voor de eeuwigheid. Elke erfgoedorganisatie heeft in zijn of haar collectie stukken die gevoelig zijn aan de tand des tijds. Om dit verval een halt toe te roepen of toch op zijn minst te vertragen, is preventieve conservatie heel belangrijk. Is een object echter toch in zo’n slechte staat dat het bijvoorbeeld niet meer geraadpleegd kan worden, dan kan restauratie een oplossing bieden. 
 
Een restauratie is meestal een ingrijpend gebeuren in het leven van een object. Een restauratie wordt steeds voorafgegaan door een grondig onderzoek. Vervolgens stelt men een diagnose om ten slotte over te gaan tot een eventuele ingreep of behandeling. Belangrijk is dat een restauratie altijd omkeerbaar is. Op deze manier kunnen slechte of onverantwoorde ingrepen ongedaan gemaakt worden. Restaureren is een vak op zich waar de nodige kennis en expertise voor nodig is. Erfgoedcel Haspengouw ging op bezoek bij een restaurator in hun regio. Meer hierover lees je in het interview 'Atelierbezoek in Alt-Hoeselt' in de Erfgoedkrant van de Erfgoedcel Haspengouw (p.6-7). 
 
Het interview wordt afgesloten met de vraag: "Het thema van Erfgoeddag 2013 is 'Stop de tijd!', zie je daar wat in?" Het antwoord luidt: “Dat is wat wij restaurateurs doen: de tijd stoppen. Veroudering van een schilderij tegengaan, het schilderij opnieuw zichtbaar en voelbaar maken voor de mensen. De tijd stopzetten, maar ook… het schilderij een nieuwe toekomst geven. En ja, 21 april 2013 staat reeds in mijn agenda genoteerd om mee te werken aan Erfgoeddag in Hoeselt en om bezoekers uitleg te geven. Wij restaurateurs mogen ons zeker niet opsluiten in de verleden tijd en in ons atelier.”
 
 
Lees ook deze eerder verschenen blogberichten: 
Afbeelding:
Rondleiding in de ateliers van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium tijdens de infosessie Erfgoeddag 2013 in Brussel (c) FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw
 

 

Vrije tags
erfgoedzorg
restauratie
preventieve conservatie