publicatie: Armoede in België

In de tweede helft van 2010 was ons land voorzitter van de Europese Unie. Dat dit gebeurde tijdens het felbesproken ‘Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting’ was een uitstekende gelegenheid om bijzondere aandacht te schenken aan de toestand van armoede en sociale uitsluiting in België en aan de vraag hoe in België aan armoedebestrijding wordt gedaan.Een nieuw boek biedt een uitstekend kader om het fenomeen te duiden en beter te begrijpen.

Tegelijkertijd nodigen dit soort grootschalige, Europese evenementen uit om de toestand in België en haar beleid in een Europese context te situeren. Het boek 'Armoede in België' bevat een overzicht van recente cijfers, beleidsmaatregelen en wetenschappelijk onderzoek over armoede en sociale uitsluiting in België.

Vragen als 'Hoe is het met armoede in België gesteld?', 'Wat zijn de belangrijkste Belgische beleidsmaatregelen?', 'Welke rol in de armoedebestrijding is weggelegd voor de federale overheid?' komen er in aan bod. De auteurs geven antwoord aan de hand van concrete thema’s zoals gezondheid, schuldbemiddeling, kinderarmoede, sociale rechten, huisvesting, integratiebeleid, participatie, actieve insluiting en het recht op maatschappelijke integratie. Ook kijken we naar de rol van Europa in het Belgische beleid. 2010 was immers het jaar waarin de Lissabonstrategie ten einde liep; een nieuwe Europese strategie – Europa 2020 – diende zich aan. Het is ook het jaar waarin de economische crisis zich ten volle liet voelen, vooral op de werkgelegenheid. Hoe pakten België, het Belgisch voorzitterschap en Europa deze uitdagingen aan? Dit boek is in drie talen (Nederlans, Frans en Engels) verschenen, naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie.

Voor elke organisatie die zich n.a.v. Erfgoeddag over de armoedeproblematiek buigt, kan dit boek interessante inzichten opleveren.

Over de auteurs:
Danielle Dierckx is maatschappelijk assistente, sociologe, postdoctoraal onderzoekster en zij leidt OASeS. Ze is docente aan de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Jan Vranken is socioloog en emeritus gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen (OASeS). Nicolas Van Herck is socioloog en onderzoeker bij het Centrum Ongelijkheid, Armoede, Sociale Uitsluiting en de Stad (OASeS) van de Universiteit Antwerpen.

Leestips:
DIERICKX (Danielle), VAN HERCK (Nicolas) en VRANKEN (Jan) (eds.), Armoede in België, Acco, Leuven, 2010.

Grasduin voor een complementaire, kritische blik ook eens door de nieuwsssite van DeWereldMorgen.be. Je vindt er heel wat kanttekeningen bij het Europees Jaar, enz. Tik 'armoede' in in het zoekvenster, onderaan links.

 

Vrije tags
cultuurparticipatie
Erfgoeddag 2011
beleid
visie