Opening nieuw extern depot KMSKA

Depot KMSKA (c) Jesse Willems
Beelden in het KSMKA-depot (c) Jesse Willems
Schilderijen in het KSMKA-depot

In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zijn de renovatiewerken volop aan de gang. Tijdens deze werkzaamheden (die nog tot eind 2017 duren) zet het museum al zijn taken onverminderd voort. Een van de kerntaken is het bewaren van zijn waardevolle collectie. Gisterenavond werd het nieuwe, extern depot van het KMSKA geopend. Dit depot is op technisch vlak vooruitstrevend en beantwoordt aan de strengste eisen.

De collectie van het KMSKA is van zeer grote waarde: het depot waarin die bewaard wordt moet aan de strengste eisen van veiligheid en klimaatbeheersing voldoen. De Vlaamse overheid schreef een promotieopdracht uit om een gepast depot te vinden, en vond een geschikte partner in de Katoen Natie.

Het museum beschikt over twee externe depots. Een eerste depot herbergt beelden, die minder klimaatgevoelig zijn. Een tweede bevat de kerncollectie, klimaatgevoelige werken zoals alle werken op papier, werken die geconserveerd of gerestaureerd zullen worden in functie van de heropening en kunstwerken die de eerstvolgende jaren naar tentoonstellingen in binnen- en buitenland reizen. De site biedt ook onderdak aan het restauratieatelier van het museum. De restauratoren werken hier met een optimale lichtinval en er is voldoende ruimte. Ook de nabijheid van een deel van de kunstwerken is voor de restauratoren uiteraard een pluspunt.

Met de ingebruikname van dit depot is opnieuw een belangrijke stap gezet in de werking van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen tijdens zijn sluiting, een werking die even intensief is als toen het gebouw nog open was.

Meer info over de collectie en de werking van het KSMKA vind je op de website van het museum. Hieronder kun je een korte reportage bekijken over de voorbereidingen van de opening van het depot.

Toon jij op Erfgoeddag ook hoe je depot eruit ziet? En waarom alle maatregelen op het vlak van de klimaatregeling zo belangrijk zijn? En waarom het publiek daar doorgaans geen toegang krijgt?

 

Vrije tags
erfgoedzorg
duurzaamheid
preventieve conservatie
art handling
KMSKA
depot
praktijkvoorbeeld
collectiem