Open Monumentendag 2011

Ook dit jaar zet Open Monumentendag het onroerend erfgoed in de bloemetjes en dit op zondag 11 september. Maar liefst 193 steden en gemeenten zetten hun deuren open om je kennis te laten maken met hun patrimonium. Het thema voor deze 23e editie is Conflict.

Wereldoorlog I en II lieten in onze streken talloze sporen en verhalen na. Maar ook daarvoor was Vlaanderen regelmatig een strijdtoneel. Stadspoorten, mottes, burchten, kastelen, versterkte hoeves, fortengordels … zijn hiervan de stille getuigen. Ook zijn er monumenten van uiteenlopende omvang opgericht om conflicten te herdenken. Niet alleen militaire maar ook maatschappelijke twisten staan op het programma. Om het samenleven van mensen in goede banen te leiden, wordt de orde gehandhaafd, rechtgesproken en soms bestraft. Sporen hiervan zijn te vinden in lokalen van de schuttersgilden en politiekantoren, vredegerechten en justitiepaleizen, schandpalen en gevangenissen. Ook ideologische en sociale conflicten zijn van alle tijden, maar vooral die aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw, hebben erfgoedpareltjes nagelaten. Tot slot kan erfgoed ook de inzet zijn van een conflict. Denk maar aan de strijd om het behoud en beheer van waardevol patrimonium. Tijdens deze editie van Open Monumentendag wordt ook de (historische) strijd die voor bepaalde monumenten, sites en landschappen werd en wordt gevoerd, belicht.

Het programma kan je raadplegen via www.openmonumenten.be. De Monumentenkrant is te verkrijgen in de Standaard Boekhandels, Fnac-filialen, Lijn-winkels, gemeentehuizen, toeristische infokantoren, openbare bibliotheken… of in De Standaard van zaterdag 10 september.

Soms hebben de thema’s van Open Monumentendag en Erfgoeddag ook raakvlakken. Naar verbanden tussen de thema’s Conflict en Helden hoef je niet lang te zoeken. Wie waren de mensen die bij een conflictsituatie het voortouw namen? Waren dit helden? Worden zij vandaag nog als held beschouwd of zijn zij van hun voetstuk gevallen?

Denk er dus zeker over na of jouw activiteit van Open Monumentendag, mits een kleine aanpassing, misschien niet perfect in het programma van Erfgoeddag kan opgenomen worden. Kortom, laat je inspanningen zo optimaal mogelijk renderen!

afbeelding: campagnebeeld Open Monumentendag 2011

Vrije tags
Open Monumentendag
Helden
conflict