Om een Ey in de Lugt te doen vliegen

Goochelen (of toveren) stamt volgens Van Dale af van het Middelnederlands 'goken' (bedriegen), 'guichelen' en het Latijnse 'joculari' of schertsen. Als omschrijving geeft het woordenboek de volgende: "vlugge, voor het oog bedriegelijke toeren met de handen verrichten, door handigheid de toeschouwers misleiden." En laat misleiding nu net een van de passende ladingen voor 'fake' zijn!

'Het natuurlijk Tover-Boeck of Speel-toneel der Konsten' is een laat 17e-eeuws, Nederlands boek dat de fascinatie van de mens voor goochelarijen en illusies fraai illustreert. De auteur, Simon Witgeest, stelt: "Als men in de kermissen koomt, ziet men veel Hokus Bokus-Meesters die uit de Goocheltas spelen, dat voor de Boeren wel Tooverye gelykt: maar in den daad ingezien zynde, is alles maar een gaauwigheit." Je leest er over truuks als "Om heyelyk Kikvorschen in een Kamer te doen komen / Om met de Bekers uyt de Goochel-tas te fpelen / Om een Ey in de Lugt te doen vliegen / Om zig onzienelyk te maken".

Midden vorige maand was de bekende Amerikaanse illusionist te gast in Amsterdam. „Goochelen is een eeuwenoude vorm van experimentele psychologie”, legde Teller uit. „Als mijn truc klopt, lacht en klapt het publiek.” Lees het interview dat de man gaf aan de NRC op de website van de NRC.

Het bijgaande Youtube-filmpje fileert een van zijn truuks en laat duidelijk zien hoe vingervlug Teller de toeschouwers bij de neus neemt. Bekijk het filmpje met de toegankelijke YouTube-player. Hierin laat de goochelaar zijn truuks duidelijk zien...

 

 

Vrije tags
Erfgoeddag 2010
illusie
magie
toveren
goochelen