Kuuroord voor kunst

De tentoonstelling van M, 'Kuuroord voor Kunst', focust op de frappante, moeilijke of spectaculaire restauratiebehandelingen die kunstwerken uit de collectie van M ondergingen in de drie jaren voor de opening. Wel 130 werken uit de museumverzameling werden extra in de watten gelegd en behandeld.
M biedt de bezoeker aan de hand van verschillende cases een blik op de fascinerende wereld van conservatie en restauratie. Door middel van fotomateriaal, informatieborden en digitale schermen krijg je te zien wat er allemaal bij het 'bewaren' van kunst komt kijken, een van de belangrijkste functies van een museum die zich meestal achter de schermen afspeelt. We staan stil bij de belangrijkste factoren die meespelen bij het verval van kunstwerken en de museumbezoeker krijgt ook tips over hoe ook hij het erfgoed mee kan helpen bewaren.

Speciaal voor Erfgoeddag krijg je als bezoeker een gratis rondleiding door de tentoonstelling, zie je de restaurateurs in actie en kun je hen het hemd van het lijf vragen. Wanneer is iets ‘echt’ en wanneer ‘fake’? Welke overschildering laat je staan, welke mag verwijderd worden? Wanneer kies je voor restaureren, wanneer voor conserveren? Samen met de gids ga je dieper in op diverse thema’s van de restauratieproblematiek.

Deze thema’s worden ook verder uitgediept tijdens de donderdagavondlezingen in M. Restauratoren vertellen er over de problematiek van de restauratiepraktijk en doen verslag van spectaculaire of boeiende restauratiebehandelingen. Daarnaast staan we ook stil bij wat behoud en beheer in een museum moet of kan zijn.

De tentoonstelling 'Kuuroord voor Kunst',  nog tot 9 mei in M Leuven. Meer info op de website van M Leuven.

Beluister het interview met een van de restauratoren op de Cobra.be. Of bekijk de reportage op de website van de Stad Leuven.

Afbeelding: Michiel Coxie, de 'Hosdentriptiek', (c) M Leuven



Vrije tags
restauratie
Erfgoeddag 2010
FAKE?
kunst