Koran, kaliefen en kruistochten. De fundamenten van de islam

(c) ZouZou - Shutterstock
In aanloop van Erfgoeddag 2014 slaan Davidsfonds Academie en FARO de handen in elkaar. Het resultaat: we hebben een reeks ongetwijfeld boeiende cursussen in de aanbieding. Elke cursus heeft een duidelijk link met het thema Grenzeloos van de komende Erfgoeddag en heeft je meer achtergrondinformatie, duiding en toelichting bij een bepaald thema. Een van deze cursussen is 'Koran, kaliefen en kruistochen. De fundamenten van de islam'. 
 
Wie was Mohammed? Hoe kwam de islamitische leer tot stand? Waar ligt de oorsprong van bepaalde fundamentalistische strekkingen binnen de islam? Hoe positioneert de islam zich tot de andere wereldgodsdiensten? Welke juridische positie heeft de vrouw in het islamitisch recht? Wat met de verhouding godsdienst en politiek in de islam? 
 
De islam is vandaag niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Aan de hand van boeiende anekdotes doet Urbain Vermeulen de ontstaansgeschiedenis van de godsdienst uit de doeken. Hij verklaart hoe de islam zich verhoudt tot de andere wereldgodsdiensten en legt de oorsprong van de fundamentalistische strekkingen bloot. Dit historische perspectief helpt je om actuele ontwikkelingen beter te begrijpen.
 
Prof. Urbain Vermeulen is em. hoogleraar arabistiek en islamkunde aan de KU Leuven en de UGent. Hij was voorzitter van de Europese Unie van Arabisten en Islamologen en is de promotor van de Vlaamse inbreng in het Nederlands-Vlaams Instituut in Cairo. Hij publiceert over de Arabische volksliteratuur, de mamloeken en de islamdoctrine.
 
 
Praktische informatie:
 
Wanneer: ma. 27 jan., 3, 10, 17 en 24 feb. van 13.30 tot 16.30 uur
Waar: CC De Kollebloem, Kloosterhof 1, 2581 Puurs. - Parkeren: aan de achterzijde, nl. Kloosterhof
Prijs: € 70 - € 64 (met Davidsfonds Cultuurkaart), koffie en syllabus inbegrepen
 
Voor meer informatie: 03 889 23 33 (Lode Muyldermans) of 016 310 670 (Davidsfonds Academie). Code: PU-14A-FU
 
Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Puurs, Willebroek, Sint-Amands en het CC, Vormingplus regio Mechelen vzw en FARO – Erfgoeddag 2014
 

Foto: (c) ZouZou - Shutterstock

 

Vrije tags
islam
davidsfonds academie
cursus