Inspiratiesessie bij DIVA. Een terugblik

Op dinsdag 9 oktober vond de vierde inspiratiesessie plaats bij diamantmuseum DIVA. Museummedewerkers Rebecca Roskam, Els Crollet, Kristina Valiulis, Arendine Martens en An Labis vertelden inspirerend over het ambacht van de diamant. Tijdens deze sessie werd ook duidelijk hoe zinvol het kan zijn om de vakmensen van je organisatie tijdens Erfgoeddag in de kijker te zetten.

DIVA, a Briljant story

Rebecca Roskam, manager externe relaties, vertelde over de ontwikkeling van het museum, dat vertrekt vanuit de diamant als middel om de edelsmeedkunst op een podium te zetten. De presentatie in het museum bevindt zich tussen context, theater en storytelling. Zo kan het publiek op een diverse manier leren over het ambacht van de edelsmeedkunst. Je leest er hier alles over.

Doorheen zes zalen, zes verhalen en talloze interactieve toepassingen, video's en sfeerbeleving ontdekt de bezoeker een hedendaags diamantverhaal. Hij of zij maakt kennis met de wereld van de diamant via een audiogids. Dit najaar volgt nog een bezoekersbrochure om de beleving verder te optimaliseren. Als bezoeker kies je helemaal zelf op welke manier je de aangeboden informatie opneemt: je kan luisteren, lezen en kijken of een van de vele doe-voel- en speelzaken uitproberen. Wie wil, kan een eigen kabinet maken, aanschuiven aan tafel in de eetkamer of leren over diamond mapping in een game. Dat laatste is toekomstmuziek.

Een museum met veel facetten

Conservator-restaurator Kristina Valiulis lichtte toe hoe bijzonder de conservatie-restauratie van metalen is. Ook werd duidelijk hoe bijzonder het conservatielabo van DIVA is. Er wordt veel onderzoek verricht binnen het museum en daarbij zijn samenwerkingen met andere organisaties ook zeer belangrijk. Lees haar uiteenzetting hier na.

Veel deelnemers waren niet vertrouwd met het collectiebeheersysteem QI maar daar bracht Arendine Martens verandering in. Het is immers belangrijk om de objecten binnen een museum in een databank te stoppen. Hoe complex dit allemaal is, kan je hier bekijken.

En wist je trouwens dat DIVA beschikt over een bijzondere bibliotheek? Daarin zitten maar liefst 23.000 publicaties.

Zet de vakmensen in je organisatie in de kijker tijdens Erfgoeddag 2019

Tijdens de inspiratiesessie in DIVA werd duidelijk hoe belangrijk vakmensen zijn voor een museum. Hun kennis en expertise in de kijker zetten tijdens Erfgoeddag kan dus een heel ander licht werpen op je organisatie. Want vakmensen zijn uiteraard ook ambachtsmannen en -vrouwen. Grijp deze kans en zet de vakmensen in jouw organisatie in de kijker tijdens Erfgoeddag.

Heb je al een idee maar weet je niet hoe je je Erfgoeddagactiviteit moet verwoorden?

Kom dan zeker langs tijdens een van onze inschrijfsessies. We bieden begeleiding op maat, er is een pc en internet aanwezig. Deze sessies vinden telkens plaats van 14 tot 17 uur en zijn gratis. Schrijf je wel vooraf in.

  • Woensdag 7 november: ORBIT vzw, Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel. Schrijf hier in.
  • Dinsdag 13 november: Gemini Bracelee bij Fosbury & Sons Antwerpen – 1e verdieping, Mechelsesteenweg 271, 2018 Antwerpen. Schrijf hier in.
  • Dinsdag 20 november: West-Vlaanderen: Eperon d'Or, Prins Albertlaan 5, 8870 Izegem. Schrijf hier in.
  • Woensdag 28 november: Oost-Vlaanderen: Onthaal- en belevingscentrum Ronse en de Vlaamse Ardennen, Hoge Mote, De Biesestraat 2, 9600 Ronse. Schrijf hier in.
  • Donderdag 6 december: Limburg: Glazen Huis, Dorp 14b, 3920 Lommel. Schrijf hier in.
  • Donderdag 13 december: Brasserie Brouwershof, Provinciesteenweg 10, 3150 Haacht. Schrijf hier in.