Inspiratiedag Grenzeloos is achter de rug

Sfeerbeeld inspiratiedag Grenzeloos - Erfgoeddag 2014
Donderdag 26 september 2013 vond de inspiratiedag van Erfgoeddag 2014 plaats. Zeven sprekers en zeventig vertegenwoordigers uit de cultureel-erfgoedsector bogen zich samen een dag lang over het thema Grenzeloos
 
Deze dag past in het engagement van de coördinatiecel Erfgoeddag om kandidaat-deelnemers mee op de sporen te zetten. Naast de inspiratiegids trok de inspiratiedag volop de kaart van de verdieping
 
De inspiratiedag startten we met een duopresentatie. Hans Feys (Agentschap Kunsten en Erfgoed) en Nathalie Monteyne (KMSKA) namen het begrip collectiemobiliteit onder de loep met voornamelijk aandacht aan de vele aandachtspunten en hinderpalen die gepaard gaan met de deelname en organisatie van grensoverschrijdende tentoonstellingen. 
 
De tweede spreker op het programma was Tom Van Mieghem (Atlas, trefpunt voor inburgering en diversiteit van de stad Antwerpen). Als stafmedewerker publiekswerking is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van vele projecten waarbij erfgoed en diversiteit centraal staan. Enkele van deze inspirerende projecten werden door hem toegelicht.  
 
Als laatste spreker in de voormiddag gaf Rob Belemans (FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) toelichting bij de oorsprong van het woord 'grens' en spoorde hij de aanwezigen aan om op Erfgoeddag in te zetten op het fenomeen van de taalgrens
 
Eric de Keyzer (Nationaal Museum en Archief van de douane en accijnzen) opende het namiddaggedeelte met een presentatie de douane en de strijd tegen smokkel. Je houdt het bijna niet voor mogelijk wat er allemaal werd en wordt gesmokkeld en welke methoden de smokkelaar ontwikkelt om de douane te misleiden. 
 
De voorlaatste spreker had het over de gemeentelijke fusies, een gebeurtenis die bij velen in het geheugen gegrift staat en waar veel over gesproken werd en wordt. Koenraad De Ceuninck (UGent) doet onderzoek naar o.a. besluitvorming, gemeentelijke fusies en hervormingen op lokaal vlak. De was dus de geknipte persoon om deze gebeurtenis uit ons recent verleden onder de loep te nemen. 
 
De inspiratiedag werd afgesloten met een lezing door Frank Caestecker (UGent). Met hem doken we de migratiegeschiedenis in met een focus op de vele grenzen aan het vreemdelingenbeleid. 
 
 
Hieronder vind je de presentaties, de samenvattingen en enkel sfeerbeelden terug:
 
Presentaties:
 
Samenvattingen
 
Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden van de inspiratiedag:
 

 

Vrije tags
inspiratiedag
Grenzeloos