Ik had een (Congolese) wapenbroeder

Congolezen in het Belgisch leger? Die onbekende geschiedenis kan je ontdekken via twee tentoonstellingen van het Instituut voor Veteranen-NIOOO rond dit thema. Het instituut ging terug in de tijd, en bracht 27 Congolese soldaten in beeld die mee aan het IJzerfront hebben gevochten. Een tweede expo belicht een langere periode uit de Belgisch-Congolese militaire samenwerking. Helden tegen wil en dank?

Congo aan de Yzer

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er welgeteld 27 Congolezen onder de wapenen van het Belgisch leger. De regering discussieerde lang over de kwestie of Congolezen wel aan het front mochten worden ingezet. In een tijd waarin bondgenoten als Frankrijk en Engeland massaal troepen ronselden voor de inzet op de slagvelden, was dit enigszins opmerkelijk. Eerst en vooral: wie waren die soldaten? Hoe kwamen ze in België? Waarom gingen ze in het leger? Wat maakten ze mee aan het front? Wie overleefde het en wat deden ze na de oorlog? Werden ze gedecoreerd, of net niet? Kortom: wie waren deze mensen? Vragen zat. De wereldbrand gezien door de ogen van deze Congolese wapenbroeders.

Het Instituut voor Veteranen-NIOOO heeft de tentoonstelling ‘Congo aan de Yzer’ gemaakt over hun verhaal. Ontdek de onbekende geschiedenis van deze 27 mannen aan de hand van verloren gewaand archiefmateriaal en nooit geziene foto’s.  Nog tot 30 november 2011 in het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Tokopesi Saluti!


Daarnaast  is er ook de expo ‘125 jaar Belgisch-Congolees militair verleden. Tokopesi Saluti! Wij salueren u!’ Die zoomt in op het Belgisch-Congolese militair verleden van de laatste 125 jaar. Ontdek hoe een Belgische piloot tijdens de Eerste Wereldoorlog het Duitse leger in Oost-Afrika een eerste nederlaag toebrengt. Reis mee naar Birma met het veldhospitaal van Dr. Thomas en trek van Nigeria naar de Egyptische piramiden met het expeditiekorps. Beleef de moeilijke periode van onafhankelijkheid door de ogen van de para’s. En leer over de militaire samenwerking voor en na de onafhankelijkheid.

Het Instituut voor Veteranen-NIOOO heeft dit thema verwerkt in een reizende tentoonstelling. 35 panelen, opgedeeld in vijf zones, vertellen chronologisch  het Belgisch-Congolese verhaal van 1885 tot 2006.

Ze staat ter beschikking van verenigingen, organisaties, scholen... die in dit thema geïnteresseerd zijn. Vraag de tentoonstelling aan bij het Instituut voor Veteranen-NIOOO voor een periode van minimum een week. Kostprijs is 35 euro per week. Het Instituut komt de tentoonstelling opstellen en ook terug afbreken. Bovendien kan je beroep doen op gidsen van het Instituut voor het geven van rondleidingen. Enige vereiste: een goede zaal. De tentoonstelling bestaat uit 35 oprolbare panelen en neemt opgesteld ongeveer 200 m² in beslag. Boek nu al voor het najaar 2011 of het voorjaar 2012 via  herinnering [at] warveterans [dot] be of bel op het nummer 02 227 6 318.

Beide tentoonstellingen zijn realisaties van het Instituut voor Veteranen-NIOOO. Het Instituut voor Veteranen-NIOOO drukt de nationale erkentelijkheid uit voor zowel de oorlogsinvaliden, de oud-strijders en oorlogslachtoffers als de Veteranen van humanitaire en vredesmissie. Deze erkentelijkheid levendig houden vormt onze Herinnering. Alle info vind je op de website van het instituut Je kan  ook bellen naar de Dienst Herinnering en Communicatie op het nummer 02 227 63 18.

Afbeeldingen:
Campagnebeelden van beide expo's. (c) Instituut voor Veteranen-NIOOO

Bekijk hieronder een fragment van de (figuren)theatervoorstelling 'De Groote Oorlog' door het Nederlandse Hotel Modern. Je kan dit fragement ook bekijken via de toegankelijke YouTube-player.

 

Vrije tags
Congo
Eerste Wereldoorlog
Helden
herinneringscultus
Tweede Wereldoorlog
kolonisatie