Hoe beleven blinden en slechtzienden kunst?

Slechtzienden voelen aan een kunstwerk

Hoe ‘kijken’ blinden naar het Lam Gods? In deze reportage kan je horen dat blinden voelen aan de maquette van het Lam Gods. Op die manier begrijpen de blinden of slechtzienden de structuur van het schilderij. Een dame vertelt dat het een heel prettig gevoel is: de beschrijving van het schilderij horen en daarbij een eigen voorstelling maken. Het prikkelde haar fantasie.

Van 19 september tot en met 12 december kunnen blinden en slechtzienden elke donderdagavond met een beeldenfluisteraar naar de Nocturnes van de Brusselse Musea. “Zo kunnen ze op een persoonlijke manier de Brusselse musea ontdekken", luidt het in een persbericht van Intro vzw, dat evenementen toegankelijk maakt voor mensen met een visuele, fysieke of verstandelijke beperking. Samen met de Brusselse Museumraad zorgt Intro vzw voor de bijzondere gidsen. Inschrijven kan via deze link of via +32 2 512 77 80.

Onderstaande musea zetten alvast hun beste beentje voor wat betreft activiteiten voor blinden en slechtzienden. In museum M in Leuven ontdek je de collectie of de tijdelijke tentoonstelling onder begeleiding van een slechtziende gids en telkens vanuit een specifieke invalshoek. De rondleiding is geschikt voor blinden en slechtzienden, maar ook voor iedereen die zich in de wereld van blinden en slechtzienden wil inleven.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België ontwikkelden het programma Equinox, specifiek voor blinde en slechtziende personen. Een bezoek wordt telkens in samenspraak met de groep en/of hun begeleiders uitgewerkt. Zo opent Equinox de deuren van de permanente verzameling en het Magritte museum neemt blinde en slechtziende bezoekers mee op een zintuiglijke ontdekking van de kunstwerken. Gids en publiek maken gebruik van diverse hulpmiddelen: reliëftekeningen, muziek, poëzie, 3D-ensceneringen en objecten.

Vooral dankzij de professionele verbale beschrijvingen ontdekken de blinden en slechtzienden het verhaal, de compositie, de kleuren en de inhoud van oude en nieuwe meesterwerken. Het Sportimonium, het Huis van Alijn, het Museum voor Schone Kunsten Gent, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Abdijmuseum Ten Duinen: ze maken van er allemaal een punt van om ook blinde en slechtziende bezoekers even koninklijk te ontvangen.

In het dossier ‘Toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden’ op de website van FARO vind je nog andere voorbeelden terug. Wil je meer weten? Neem contact op met Hildegarde Van Genechten.

Verleg je grenzen en organiseer op Erfgoeddag een activiteit voor personen met een visuele, fysieke of verstandelijke beperking. Het thema Grenzeloos leent er zich toe! Wil je bekijken hoe toegankelijk jouw activiteit is? (Her)Lees dan het toegankelijkheidsrapport van de Erfgoedcel Brugge. Ook het stukje Grenzeloos is drempelloos in onze inspiratiebrochure (pag. 43) is de moeite om te lezen. 

Bekijk hieronder een videofragment over de restauratie van het Lam Gods:

Foto: © Mas

Vrije tags
kunst
blinde
slechtziende