Hier ben ik! Tentoonstelling met sterke verhalen over familie en migratie

Tot 16 februari nog loopt in ontmoetingscentrum Atlas, Antwerpen, de fototentoonstelling 'Hier ben ik!'. De expo neemt het publiek mee langs uiteenlopende familiekronieken. Migranten en nakomelingen van migranten vertellen er aan de hand van familiefoto’s over de impact die migratie heeft gehad op hun familie en op hun persoonlijke ontwikkeling. Ook armoede speelt daarbij een rol.

Migratie is van alle tijden en van alle plekken. Migratie is een universeel verschijnsel. Maar ook uniek door de persoonlijke, menselijke ervaring. Sinds eeuwen komen mensen toe in de Scheldestad, of is het hun vertrekpunt. We kennen vaak de officiële omstandigheden waarin mensen migreren, onder de titel ‘huwelijksmigratie’, ‘arbeidsmigratie’, ‘vluchtelingen’, ‘gezinshereniging’.

Maar wat is nu de impact van migratie op een gemeenschap, op een familie, op een mensenleven? Wat is het persoonlijke verhaal van de migrant, en wat is het verhaal van zijn of haar nakomelingen? De expo ‘Hier ben ik’ neemt je mee langs uiteenlopende familiekronieken. Migranten en nakomelingen van migranten vertellen aan de hand van familiefoto’s over de impact die migratie heeft gehad op hun familie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Transit verhalenbus

‘Hier ben ik!’ is meer dan een gewone tentoonstelling. Het is ook de lancering van de Transit verhalenbus van Museum Red Star Line. De Transit rijdt de komende twee jaar rond in Antwerpen op zoek naar jouw persoonlijk verhaal over migratie. Aansluitend bij de historische verhalen van emigranten uit de tijd van de Red Star Line verzamelt het nieuwe museum ook hedendaagse migratieverhalen. Heb je het zelf meegemaakt? Als migrant? Als thuisblijver? Of als ‘kind’ van de migratie? Neem plaats in de gezellige Transit en vertel jouw verhaal: Hier ben ik! Wie weet komt het in het nieuwe Museum Red Star Line | People on the Move, vanaf zomer 2012...

De bus houdt halt op publieke evenementen, zoals

8 maart 2011: Internationale Vrouwendag, YWCA
1 mei 2011: Erfgoeddag, Maldegem
17 mei 2011: Opening MAS | Museum aan de Stroom, Antwerpen

Naast publieke evenementen, komt de Transit verhalenbus ook langs bij scholen, organisaties of bedrijven die aan dit project willen meewerken. Wie interesse heeft kan contact opnemen met het team van het Red Star Line Museum. Je leest ook meer over dit museum-in-wording in ons eerder blogbericht.

‘Hier ben ik!’ is een samenwerking tussen Atlas, Museum Red Star Line, MAS en het Onthaalbureau Inburgering. Alle info over de tentoonstelling vind je op de website van Atlas. Je kan het volledige programma hieronder ophalen als pdf-bestand.

Afbeelding:
Campagnebeeld 'Hier ben ik' (c) Atlas
Foto: Verhalenbus van Red Star Line (c) Museum Red Star Line