Gezocht: locatie expo Vlamigrant

Cover Vlamigrant

Atlas, het huis voor diversiteit en inburgering van de Stad Antwerpen realiseerde in samenwerking met Linx+ de expo Vlamigrant. De expo werd tot op heden tentoongesteld in Antwerpen in Atlas, het centraal Station en de Universiteit Antwerpen en op de site van Le Bois du Cazier in Marcinelles.

Gebaseerd op deze expo publiceert uitgeverij Davidsfonds het boek ‘Vlamigrant: over migratie van vroeger en nu’. Dit boek wordt gelanceerd op 27 april 2014 in het kader van Erfgoeddag. Het schetst een gedetailleerd en fascinerend beeld van de migrerende Vlaming door de eeuwen heen. Vlamingen zijn een reislustig volk. De afgelopen eeuwen zijn ontelbaar veel Vlamingen gemigreerd naar alle windstreken van de wereld. Sommigen vertrokken op de vlucht voor oorlog en geweld. Anderen waren op zoek naar een beter leven of gingen de liefde achterna.

Waarom verlieten ze huis en haard? Waar vestigden ze zich? Hoe werden ze in het buitenland onthaald? Wat kunnen we leren van deze migrantengemeenschappen in het buitenland als het gaat over het hedendaags multicultureel Vlaanderen? Ook vandaag wonen er ongeveer 300.000 Vlamingen tijdelijk of permanent elders in de wereld. Wat zijn hun drijfveren en wat betekent Vlaming zijn voor hen?

Het boek gaat dieper in op de thema’s van de expo en voegt actuele verhalen toe met interviews met reislustige Vlamingen. De inleiding werd geschreven door tv-maakster Annick Ruyts bekend van We Are from Belgium en Grenzeloze liefde. Dit boek kreeg de steun van Familiekunde Vlaanderen, Faro en Stichting Vlamingen in de Wereld.

Het herkennen van de parallellen tussen eigen Vlaamse migratiegeschiedenis en de hedendaagse migratie biedt de bezoeker een andere kijk op multicultureel Vlaanderen vandaag. Hetzelfde geldt voor de nieuwkomers die zichzelf herkennen in dit verhaal. Vlamigrant is bij uitstek een integratiebevorderend product, getuige de enorme impact op zowel senioren als nieuwkomers. 

Omdat de expo voorlopig in Vlaanderen uitsluitend in Antwerpen werd getoond zou het mooi zijn de lancering van het boek te koppelen aan de opening van de expo op een mooie locatie in Vlaanderen.Stad Antwerpen biedt het bruikleen van de expo gratis aan. Het bruikleendossier met alle voorwaarden en technische informatie vindt u op de website van AltasDe deadline voor om in te schrijven voor Erfgoeddag 2014 is 2 december. Beslis dus snel! Als je belangstelling hebt, kan je contact opnemen met Atlas, Marleen Bosmans 03 338 71 38 of marleen.bosmans@stad.antwerpen.be.

Vrije tags
migratie
vlamigrant
grenzeloze liefde