Flandrica.be, een online erfgoedbibliotheek

Campagnebeeld Flandrica.be
Flandrica.be, de nieuwe online erfgoedbibliotheek, werd vandaag officieel aan het publiek voorgesteld tijdens een feestelijke bijeenkomst in Leuven. Voortaan kan je vanuit je luie zetel of aan je bureau grasduinen in deze online schatkamer vol prachtig geïllustreerde handschriften, kostbare oude drukken en ander historisch materiaal. Flandrica.be biedt zowel een unieke kijk op ons verleden als inspiratie voor de toekomst.
 
De nadruk van Flandrica.be ligt op visueel attractief of cultuurhistorisch interessant materiaal, dat ter beschikking wordt gesteld in een hoogwaardige kwaliteit en ruim wordt gecontextualiseerd, onder andere via toelichtende beschrijvingen en rondleidingen. Momenteel bevat de collectie zo'n 425 stuks. In de toekomst zal Flandrica.be voortdurend worden aangevuld met nieuw gedigitaliseerd materiaal en nieuwe functionaliteiten. 
 
Flandrica.be wil iedereen die interesse heeft in cultuur of  geschiedenis op een inspirerende en intuïtieve manier kennis laten maken met het vaak onbekende cultureel erfgoed dat in onze bibliotheken ligt. Daarom kan je via de carrousel op de startpagina browsen door de collectie. Met een klik op één van de vele trefwoorden presenteert Flandrica.be telkens nieuwe selecties. Maar er is meer. 
 
De werken worden ook chronologisch gepresenteerd. Via de tijdbalk kan je bijvoorbeeld zien dat het mirakelverhaal Kint-baerenden man in dicht beschreven door den heer Philipphus Jongheryx pastor in Coolkercke drie jaar eerder verscheen dan Corporis humani anatomiæ liber primus, een leerboek over de menselijke anatomie van de professor geneeskunde Philippus Verheyen. Wie nieuwsgierig is naar wat er in zijn regio zoal is uitgegeven kan de mooie kaartweergave consulteren. De handige overzichtspagina van de dertien hoofdthema's illustreert dat deze online-bibliotheek voor elk wat wils bevat. De rubriek 'De collectie' tot slot toont per bibliotheek de stukken die zij hebben bijgedragen aan Flandrica.be.

Flandrica.be zet honderden boeiende werken in de vitrine. Om te vermijden dat men door de bomen het bos niet meer ziet, biedt de website ook verschillende rondleidingen. Die wijzen bezoekers de weg langs een tiental documenten die thematisch met elkaar verbonden zijn en voert bijvoorbeeld langs topstukken die door de Vlaamse overheid zijn erkend: de Rubensen en Van Eycks van onze erfgoedbibliotheken. Deze werken, die zelden het donker van de kluis verlaten, kunnen nu door iedereen worden doorbladerd via internet. 

Meer weten over Flandrica.be? Bezoek de website of lees het volledige persbericht.
 
 
Het ditigaliseren van ons cultureel erfgoed bevordert niet alleen de toegankelijkheid van deze bronnen. Het kan ook een middel zijn om de tanende tand des tijds voor ons cultureel erfgoed een halt toe te roepen of tenminste te vertragen. Laat het publiek op Erfgoeddag kennis maken met jouw digitaliseringsproject. Vertel hen waarom het digitaliseren van die bepaalde bronnen zo belangrijk is. 
 
Je digitale activiteiten op Erfgoeddag extra laten renderen? 
Schrijf ze ook zeker in in het programma van de Digitale Week. Alle info vind je op www.digitaleweek.be. Meer info nodig? Contacteer dan Rob Declerck via rob.declerck@linc-vzw.be of +32 16 31 66 08.
 
 
Afbeelding:
Campagnebeeld Flandrica.be
 
Vrije tags
digitaliseren
erfgoedbibliotheek
Flandrica