Fingers crossed voor Erfgoeddag 2016 met als thema Rituelen

Campagnebeeld Erfgoeddag 2016

Het campagnebeeld van Erfgoeddag is gekend! FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw schuift graag het beeld van de gekruiste vingers naar voor. De zestiende editie van Erfgoeddag heeft als thema Rituelen. Het hele leven is doorspekt met grote en kleine rituelen. Deze zijn vaak persoonsgebonden maar ook publieke rituelen kunnen nog steeds op bijval rekenen.

Het campagnebeeld is een herkenbare verwijzing naar kleine vormen van bijgeloof. Want ook dit zijn kleine rituelen, nietwaar? Denk maar aan de bezwering van je lot: ‘Ik zal maar hout vasthouden’ om tegelijk een stukje hout aan te raken. Ook de gekruiste vingers zijn een vorm van bijgeloof om het ongeluk af te wenden door het positieve te beïnvloeden.

Rituelen zijn altijd aanwezig binnen verschillende levensfases: denk maar aan het huwelijk en het vormsel of wanneer iemand sterft. Ook kleinere rituelen zoals het doorknippen van een lintje wanneer een tentoonstelling opent, is een leuk ritueel of denk maar aan de fles champagne die tegen de boeg van een schip wordt stuk geslagen om een behouden vaart te verzekeren. 

Met het thema Rituelen toont Erfgoeddag hoe divers rituelen zijn, hoe ze evolueren en hoe het komt dat iedereen ze zo graag koestert. Ook binnen de cultureel-erfgoedsector zijn rituelen belangrijk bij het bewaren van cultureel erfgoed. En met dit gebaar van ‘crossed fingers’ wensen we alle organisaties, verenigingen en instellingen die aan Erfgoeddag deelnemen veel succes!

Het ontwerp is dit jaar van vormgeversbureau Shortcut. Spoedig vind je op de website diverse digitale dragers van het campagnebeeld.