Filmspecialisten laten je tijdens Zomerfilmcollege 2013 kennis maken met klassieke films

Yasujiro Ozu
Gedurende 8 dagen brengt het Zomerfilmcollege filmliefhebbers in contact met gerenommeerde filmspecialisten uit binnen- en buitenland. Hoe? Via een 20-tal lezingen, maar vooral ook met een 35-tal films uit de collectie van CINEMATEK die zelden of nooit meer op groot scherm vertoond worden. Een unieke kans dus tot kennismaking met of herontdekking van een aantal klassieke films, die een absolute 'must' zijn voor iedereen die van film houdt.
 
Al gehoord van Yasujiro Ozu? Yasujiro Ozu (1903-1963) wordt net als Kurosawa en Mizoguchi beschouwd als één van de grootste Japanse filmmakers. Maar die bewondering werd altijd een beetje getemperd door een dosis scepticisme. Zo werd hij in het verleden vaak bestempeld als esthetisch vernieuwend maar tegelijk wat naar beneden gehaald als sociaal conservatief. Zijn films werden geprezen om hun uitgepuurde vorm, maar qua inhoud geminimaliseerd als beperkt en zelfs wat bekrompen. 
 
Het is dankzij zorgvuldige analyse van overgeleverde films, dat een groot deel van Ozu’s contradictorische reputatie bij velen omgezet werd in een onvoorwaardelijke liefde voor zijn oeuvre. Tokyo Monogatari (Tokyo Story, 1953) onttroonde niet toevallig, in 2012, Citizen Kane als beste film aller tijden in de legendarische filmmakers top 100 van het vaktijdschrift 'Sight & Sound'. 
 
Ozu’s minimalistische maar intense stijl heeft iets transcendentaal. De crisissen in het familiale menselijk bestaan komen allemaal aan bod in subtiele variaties op dezelfde thema’s: huwelijksproblemen, kind-ouder-relaties, afscheid en dood, het verdwijnen van de traditionele waarden… Ze worden in beeld gebracht met een droeve maar serene berusting, een aanvaarding van de dingen zoals ze nu eenmaal zijn. Het is dit gevoel van ‘mono no aware’ dat Ozu’s films maakt tot de ontroerendste ooit gemaakt. 
 
Het zomercollege vindt plaats in Cinema Zuid in Antwerpen, van 21 tot 28 juli 2013. Alle info vind je in de folder ‘Zomerfilmcollege 2013’
 
Bekijk hieronder de trailer van de film Tokyo Story :

Laat het publiek op Erfgoeddag kennis maken met de wondere wereld van de film. Welke internationale films behoren tot ons cultureel erfgoed en hoe hebben deze films onze kijk op de wereld beïnvloed? 
 
Foto boven: Yasujiro Ozu
bron: De tekst van het blogbericht is gebaseerd op de info uit de folder ZFC 2013. 

 

Vrije tags
film
zomerfilmcollege