Eerstelijnszorg erfgoedcollecties Openbare Bibliotheek Brugge
Erfgoedcollecties in een Openbare Bibliotheek laten leven, veronderstelt dat ze in goede gezondheid verkeren. Dit gebeurt door toe te zien op preservering, conservering en restauratie. Een belangrijke stap in dit proces is het verwerven van inzicht in de fysieke toestand van de individuele handschriften en boeken (schaderegistratie) en conserverende handelingen of kleine restauraties toe te passen op objectniveau.
Deze beide componenten maken deel uit van een project dat dit voorjaar liep in de Openbare Bibliotheek Brugge in samenwerking met CORES. De Openbare Bibliotheek Brugge bezit immers een fraaie collectie historische boeken. 13 vrijwilligers, 4 bibmedewerkers en 1 restaurator gingen samen 12 weken aan de slag om deze unieke collectie nieuw leven in te blazen.
Het project bestond uit een algemeen nazicht en eerste conservering van de historische boekencollecties. Het algemene nazicht bestaat uit het droogreinigen (stofvrij maken en losse deeltjes in zakjes bergen), de beknopte schaderegistratie in functie van verdere behandeling, het uitvoeren van een lederbehandeling (uiteraard rekening houdend met de staat van het boek en de kenmerken van de boekband), en waar mogelijk het toepassen van bescheiden herstellingen.
In deze eerse fase werden ca. 1250 boeken uit de periode 1500-1900 nagezien. Erfgoedcel Brugge registreerde dit boeiende traject in een filmpje van 15 minuten. Bekijk hier het introductiefilmpje.
Laat op Erfgoeddag het publiek zien welke speciale zorgen ons cultureel erfgoed nodig heeft. Willen we dat toekomstige generaties dit cultureel erfgoed nog kunnen bewonderen en bestuderen, dan moeten we onze collecties met de nodige zorg behandelen. Toon het publiek welke middelen erfgoedzorgers gebruiken om het cultureel erfgoed voor de toekomst te bewaren.
Afbeelding:
Enkele vrijwilligers aan het werk in de Erfgoedbibliotheek Brugge - bron: Nieuwsbrief 10. Eerstelijnsconservering Historische Collecties Openbare Bibliotheek Brugge