Een rasechte Rembrandt!

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen heeft al vele jaren een twijfelgeval in huis, nl. het Portret van predikant Eleazar Swalmius. Het schilderij draagt de signatuur van Rembrandt en is gedateerd 1637. Maar in de gezaghebbende oeuvrecatalogus van Gerson, die in 1969 verscheen, werd het doek niet langer opgenomen. Gerson vond het portret te 'tam' geschilderd om een echte Rembrandt te zijn. Bovendien twijfelde hij aan de signatuur. Een hele generatie kunsthistorici zou hem daarin volgen.

Nu blijkt het schilderij toch een echte Rembrandt te zijn. Nadat de restauratrice een dikke laag vergeeld vernis verwijderd had, bleek het schilderij nog in uitstekende staat te zijn. De specialist, Ernst van de Wetering, werd er bij gehaald en die stelde vast "dat hier de hand en de geest van Rembrandt aan het werk zijn geweest [...]". Het portret is op de kunstmarkt ongeveer twintig miljoen euro waard.Lees het volledige artikel op de website van De Standaard.

Tijdens de Museumnacht van Antwerpen, op 8 augustus ll., bleek het schilderij een van de grote trekkers van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Rond het schilderij stond blijkbaar permanent een groep mensen. De gids werd overladen met vragen als "Waarom werd er aan de echtheid getwijfeld" en "Hoe kunnen ze nu zeker weten dat het authentiek is?", aldus de reporter van De Morgen.

Vrije tags
Antwerpen
Erfgoeddag 2010
FAKE?
schilderij
Rembrandt