Een ordinair horloge?

Blancpainhorloge

Er zijn vele versies over het ontstaan van het polshorloge. Sommigen beweren dat Marie Antoinette de eerste was die het aandurfde om een uurwerk als sieraad te dragen. Of was het Patek Philippe die in 1868 voor het eerst het polshorloge introduceert?

In de Britse geschiedenis was het polshorloge een juweel dat lange tijd enkel gedragen werd door vrouwen. Mannen droegen destijds zakhorloges, maar de tweede Boerenoorlog in 1899 bracht hier verandering in. Britse soldaten verspilden immers te veel cruciale tijd op het slagveld met hun stijlvolle zakhorloges en vanaf toen begonnen de Britse mannen ook polshorloges te dragen. Er wordt ook wel eens gedacht dat het polshorloge het licht zag toen Alberto Santos-Dumont in 1907 de lucht in ging met een horloge van zijn vriend Louis Francois Cartier.

En lijkt de foto hierboven jou een ordinair horloge? Niets is minder waar. De hoog aangeschreven Zwitserse horlogemaker Blancpain verwerkte het Chinese tijdsstelsel en kalender in dit horloge. Het is een exemplaar waarvan er maar enkelen op de markt zijn. Het exclusieve horlogemerk dateert van 1735 en is daarmee meteen ook een van de oudste merken ter wereld. De ambacht van het horlogemaken wordt voortgezet dankzij dertien generaties horlogemakers. Je ziet in bovenstaand horloge de tekens van de dierenriem, de datum en maand van de Chinese kalender en dat maakt het horloge uniek. De Chinese kalender verenigt elementen van de maand- en zonnekalender. Vandaag gebruikt men in China de Chinese kalender enkel nog om feestdagen zoals het Chinees nieuwjaar, voorjaars- en herfstfeest aan te geven.

Wie heeft er nog authentieke zakhorloges op zolder? Vraag aan je bezoekers om een kijkje te nemen en de mooiste stukken mee te nemen naar je activiteit op Erfgoeddag. Misschien heeft iemand in je gemeente wel een prachtige horlogecollectie of is er een horlogemaker in je gemeente, betrek hen dan bij je activiteit. Verdeel je activiteit in verschillende tijdzones, van de Chinese tot de Gregoriaanse en terug. Weet iemand nog hoe laat het precies is?

Foto:
Blaincpainhorloge © Blaincpain
Filmpje: Bekijk hieronder hoe een Blancpainhorloge wordt gemaakt:

Vrije tags
kalender
horloge
ambacht
uurwerk
tijdsstelsel