De Tiense reuzen Jan en Mie hebben dringende zorg nodig

Prent met reuzen Jan en Mie, uitgebracht door Cote d’Or chocolade
Reuzen Jan en Mie op de statieplaats voor het station Tienen, 10 juni 1928

De eerste vermeldingen van Tiense reuzen dateren uit 1471. In verschillende stadsrekeningen staan ommegangen vermeld waarin de Tiense reuzen hun opwachting maakten. Bij overwinningen van vorsten, gildenverkiezingen, religieuze processies, kermissen en andere feestelijke gelegenheden, zoals het verwelkomen van het eerste schip in 1525, werden de reuzen van stal gehaald. Helaas is van de oorspronkelijke reuzen geen enkel spoor. Men vermoedt dat deze in een brand bij de Duitse verovering van de stad Tienen op 18 augustus 1914 zijn vernietigd. 

Met de oprichting van de Oudheidkundige kring Thiunas in 1926 kwam het herstel van de reuzentraditie in een stroomversnelling. De heemkundige kring ging op zoek naar historische documenten en sprak kunstenaars aan voor het vervaardigen van twee nieuwe reuzen. Eind 1927 waren Janneken en Mieken klaar. Vooral tijdens kermissen werden beide reuzen van stal gehaald en gedragen door De Getuigen van de Reuzen, de toenmalige reuzengilde. 
 
Jan en Mie zijn één van de oudste reuzenparen in Vlaams-Brabant. Helaas is de draagstructuur van beide reuzen versleten. Deze draagstructuur bestaat uit wilgentakken en bamboe en is dringend aan restauratie toe. Wie wil bijdragen, kan hiervoor terecht bij opgewekTienen
 
LECA | Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag (voorheen Volkskunde Vlaanderen) ontwikkelde een heus reuzenregister. Hier kan je allerlei informatie over reuzenpoppen, reuzentradities en reuzenverenigingen opzoeken. Organisaties, verenigingen of mensen die bij een reus betrokken zijn, kunnen via een online invulformulier informatie over hun reuzenwerking aan het register toevoegen. 
 
Heel wat Vlaamse steden en gemeenten hebben hun eigen reuzenfamilie. Laat hen op Erfgoeddag door de straten flaneren en toon hoe je hen in goede gezondheid houdt. Welke invloed heeft de tijd op hun ‘gezondheid’? 
 
Afbeelding:
- Een prent met de reuzen Jan en Mie, uitgebracht door Cote d’Or chocolade - bron: www.delcampe.net
- Mie en Jan op de statieplaats voor het station Tienen, 10 juni 1928 - © KIK-IRPA, Brussel, www.kikirpa.be
 
Bekijk de reuzen Jan en Mie in onderstaand filmpje -  © Tiense Gidsenbond
 

Vrije tags
volkskunde
restauratie
reuzen