De taalgrens in beeld

taalgrens (c) Brecht Van Maele
Op 1 september 2013 was het exact 50 jaar geleden dat de Belgische taalgrens een feit werd. Het is een resultaat van een moeizaam politiek compromis. Vergeleken bij de commotie van weleer, is deze vijftigste verjaardag bijna geruisloos gepasseerd. 

 
De taalgrens valt niet samen met bijvoorbeeld een rivier, stroom of ander geografisch gegeven. Ze spreekt ontegensprekelijk tot de verbeelding van velen in binnen- en buitenland. Zo ook van fotograaf Brecht Van Maele. Hij trok de straat op en probeerde de taalgrens een gezicht te geven.  
 
Op de kaart van België is de taalgrens een golvende, horizontale lijn die door het land snijdt van west naar oost, net onder de hoofdstad door. Brecht Van Maele fotografeerde langs deze taalgrens landschappen, huizen en mensen. "Straatfoto's uit de jaren '60 zijn mijn grote voorbeeld. Het is, voor mij, de puurste vorm van fotografie. Daarom wilde ik op dezelfde manier de taalgrens benaderen," aldus Brecht Van Maele. "Ik wil het moment vastleggen en hoop dat de verschillende foto's uiteindelijk met elkaar verbonden zullen zijn. Het resultaat van foto's moet de taalgrens een gezicht geven."
 
Met zijn beelden brengt hij het alledaagse tot uiting op en rond de taalgrens en toont hierdoor het irreeël karakter ervan aan. Het resultaat is een prachtig portret van België op en rond de taalgrens. De foto’s werden gebundeld in een boek ‘Taalgrens / Frontière Linguistique’ en kan je bewonderen op de tentoonstelling ‘Taalgrens’. De tentoonstelling loopt nog tot 6 oktober. 
 
Breng op Erfgoeddag het leerrijke geschiedenisverhaal van de taalgrens en de taalgemeenschappen. Welke sporen vind je hiervan in onze archieven? Of neem de dialecten uit je regio onder de loep. Welke oorsprong hebben de woorden die we in ons dagelijks leven gebruiken? Je komt ongetwijfeld tot de vaststelling dat taal grenzeloos erfgoed is. 
 
 
Leestip:
Neem zeker de presentatie en samenvatting van de lezing ‘Taal als grenzeloos erfgoed’ door die door Rob Belemans werd gegeven op de inspiratiedag Grenzeloos. 
Raskin Brigitte, De taalgrens: of wat de Belgen zowel verbindt als verdeelt, Leuven, Davidsfonds, 2012, 329p. 
 
Foto
© Brecht Van Maele
 
 
Vrije tags
Grenzeloos
grens
taalgrens