De laatste reis

tentoonstelling de dood in kinderschoenen

Een grafschrift of epitaaf is een kort gedichtje dat gegraveerd wordt op een grafsteen. In een grafschrift wordt de overledene vaak geëerd. De traditie van de grafschriften is al eeuwen oud.

De dood is nog steeds een gevoelig thema en zeker de dood van kinderen. Binnen de funeraire geschiedenis hebben kindergraven een eigen verhaal. Van 3 tot 13 oktober 2013 vindt in Brugge ‘De Dood in Kinderschoenen’ plaats, een artistiek en educatief project rond kindergraven. Dit project wil het verhaal achter dit erfgoed vertellen en het thema kinderdood meer bespreekbaar te maken. Woord, muziek en beeld gaan hand in hand om dit thema zowel krachtig als ontroerend mooi een podium te gunnen.

Het project 'De dood in kinderschoenen' was laureaat van de Erfgoedprijs 2012 van de provincie Oost-Vlaanderen. De Erfgoedprijs wordt toegekend aan een persoon, vereniging of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappelijke integratie van het Oost-Vlaams materieel cultureel erfgoed door ontsluiting, onderhoud en/of herbestemming.

In ‘De dood in kinderschoenen’ worden kindergraven niet alleen benaderd vanuit een zuiver kunsthistorische visie zoals het materiaalgebruik, de stijl en de kunstenaars maar er gaat ook aandacht naar hoe we omgaan met de dood van een kind en dit zowel in het heden als het verleden.

Voor meer informatie over het project ‘De Dood in Kinderschoenen’ kan je terecht op ‘De dood in kinderschoenen|Funerair erfgoed’ .

De laatste reis, de laatste keer de grens oversteken, van het leven naar de dood... Hoe ziet die laatste reis er in je eigen of andere culturen uit? Wat betekent de dood in jouw cultuur? Welke gebruiken, rituelen en tradities komen bij de dood van een dierbare kijken? Vinden we die ook terug in andere culturen? Breng de dood en hoe we hier vandaag en in het verleden mee omgingen op Erfgoeddag in beeld.

Foto: © Tentoonstelling De Dood in Kinderschoenen

 

Vrije tags
kindersterfte
dood
laatste reis
hiernamaals