De keuze van Rossini

In 1829 maakt de wereldberoemde componist Gioachino Rossini een drastische keuze: hij stopt met het componeren van opera's. Ronduit verbazend, want op dat moment is hij nog maar 37 en op het hoogtepunt van zijn roem. 

Op het lijf geschreven

Het Brusselse Conservatorium bewaart een belangrijke, unieke en internationaal gewaardeerde collectie met stukken afkomstig van Gioachino Rossini (1792 - 1868). Meer specifiek gaat het om partituren, foto’s en diverse objecten. Bovendien is het dit jaar precies 150 jaar geleden dat Rossini overleed. En alsof dat nog niet genoeg was, bleek het thema 'Kiezen' ook nog eens bijna op maat gemaakt voor de School of Arts Erasmushogeschool.

Zoals gezegd nam Rossini op 37-jarige leeftijd, op het toppunt van zijn roem, het resolute besluit om vanaf dan geen opera’s meer te schrijven. Waarom? Was hij lui? Had hij een burn-out? Of wou hij liever experimenteren met een tournedos? Rossini's carrièreswitch blijft een van de grote raadsels uit de muziekgeschiedenis. Sommigen zoeken de verklaring in een plots ‘gebrek aan inspiratie’, anderen wijten zijn beslissing aan een zwakke gezondheid. Of waren de nieuwe tendensen in de operawereld er teveel aan? Had  Rossini gewoon zin om te gaan rentenieren? Wat er ook van zij, zijn keuze had hoe dan ook een duidelijke invloed op zijn composities, die na 1829 helemaal anders klinken. 

Is kiezen eigenlijk wel verliezen? 

Rossini toonde duidelijk aan dat een drastische keuze helemaal geen verlies hoeft te zijn maar net nieuwe perspectieven kan openen. Ook wij maken elke dag opnieuw nieuwe keuzes, en hoeven daarbij niet noodzakelijk iets te verliezen.

Ontdek de veelzijdigheid van Rossini op Erfgoeddag 

In een tentoonstelling, met doorlopend rondleidingen en concerten, ga je op zoek naar de grootmeester. Je ontdekt enkele unieke stukken, zoals composities in zijn handschrift en vele in het oog springende zaken zoals zijn pince-nez en een unieke Rossini-vaas. Drie musici geven bovendien het beste van zichzelf om het werk van Rossini met jong elan te vertolken. Op muzikaal vlak wil het Conservatorium als School of Arts ook graag aantonen dat Rossini een muzikaal genie is en dat zijn muziek nog altijd springlevend is. 

In de mini-concerten van net geen half uur kan je genieten van een paar opera-aria’s en een selectie uit zijn latere werk. Een bijzonder boeiende manier om het stijlverschil te horen. En … zo het een grootmeester betaamt: ondanks dat stijlverschil, blijft het nog altijd Rossini. Ga dat zien en geniet van het Italiaanse genie, zijn muziek en zijn humor.

---

Zin om op Erfgoeddag naar het Brusselse Conservatorium te trekken? Neem dan deze activiteit zeker op in jouw persoonlijke programma.

Vrije tags
Steractiviteit
erfgoeddag