De gebroeders De Loor: wielrennen als uitweg uit de armoede

In de wielersportgeschiedenis zijn de namen van Gustaaf en Alfons De Loor met kapitalen geschreven. Ze wonnen diverse ritten van de eerste edities van de Vuelta, de Ronde van Spanje. De jongste De Loor, Gustaaf, sleepte zelfs de eindoverwinning in de wacht in 1935. Hij deed dat sterke staaltje het jaar nadien nog eens over. De motivatie van beide broers sproot rechtstreeks voort uit hun armoedige thuissituatie. Ze gingen wielrennen om aan de klauwen van de armoede te ontsnappen.

Vader De Loor, Wies, was een eenvoudige boerenknecht uit het Wase dorpje De Klinge. Die trok rond de eeuwwisseling net zoals zoveel anderen, naar het Henegouwse steenkoolbekken om er in de mijnen te werken. Het is ook daar, in het dorp Bois d'Haine, dat in 1910 Alfons werd geboren. Drie jaar later echter verhuisde het gezin terug naar de thuisbasis in het Spaans Kwartier, een gehucht van De Klinge. Daar werd in datzelfde jaar Gustaaf geboren.

Via het wielrennen probeerden de broers te ontsnappen aan de armoede. In die tijd was het de droom van vele jongeren. De De Loors waren bij de weinigen die daarin ook daadwerkelijk slaagden. Alfons en Gustaaf waren twee pezige flandriens die uitblonken in vele grote koersen. Toen in 1935 de eerste Ronde van Spanje werd georganiseerd, mochten ze voor ons land deelnemen. Hoewel bergen voor hen een relatief onbekend terrein waren, maakten ze er een zegetocht van. Gustaaf won drie ritten en schreef de eindoverwinning op zijn naam. Het jaar nadien werd Gustaaf opnieuw eindwinnaar en zijn broer Alfons eindigde tweede. Twee broers op trapje één en twee van het podium in een grote wielerronde: het is nog altijd een unieke prestatie... Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hun carrière afgebroken.

Het 'Comité Vuelta De Loor 2010' trekt dit weekend alle registers open om deze verjaardag feestelijk te herdenken, met een inhuldiging van een standbeeld en een tentoonstelling. Meer info over de tentoonstelling vind je op de UiT in Vlaanderen-webpagina's.

Leg jij in jouw gemeente de link tussen armoede en sport? Verzamel getuigenissen en archiefmateriaal en diep die sportieve topprestaties uit het verleden op...

Afbeeldingen:
(boven) De broers De Loor op hun paasbest, (c) Eric De Keyser
(onder) De twee renners en collega's tijdens een rustmoment in de Ronde van Catalonië, vermoedelijk in 1934. De broers De Loor staan in het midden.