De collectie van het Bakkerijmuseum in Geel gaat onder de hamer

Foto bakkerijmuseum Geel
Het Bakkerijmuseum in Geel-Ten Aard sluit na de zomervakantie de deuren. En wat dan met de inboedel? Deze gaat via een veiling onder de hamer. Het ontbreekt de stad Geel immers aan middelen om het over te nemen. 
 
Voormalige bakker Willy Goossens sleutelde op de site van de vroegere Worthoeve in Geel-Ten Aard zijn leven lang aan een bijzondere verzameling materialen. Dankzij de vele oude toestellen en voorwerpen probeerde hij te voorkomen dat de geschiedenis van het lokale bakkerijwezen zou vergeten worden. Zijn Bakkerijmuseum in de schaduw van de historische Molen van ’t Veld omvatte ook een uitgebouwd bakhuis.
 
De grote bezieler was al lang bezig met het zoeken van een oplossing op langere termijn voor zijn museum, wanneer hij er niet meer zou zijn. Maar voor die gevonden werd, overleed Willy Goossens op 77-jarige leeftijd, precies een jaar geleden. Zijn weduwe en nakomelingen zien het niet zitten om het Bakkerijmuseum als privé-initiatief voort te zetten.
 
Goossens' grote vrees wordt dus waarheid. Omdat de stad geen middelen heeft om het museum over te nemen, ziet de familie geen andere mogelijkheid dan tot de verkoop over te gaan. Zij heeft de volledige inboedel van het museum intussen in loten opgedeeld, zodat alle stukken eind augustus via een verkoop bij het bekende veilinghuis Bernaerts onder de hamer kunnen gaan.
 
Een ambacht of kunst doorgeven van generatie op generatie is één ding. Maar wat gebeurt er wanneer iemand een museum nalaat? Op Erfgoeddag laten erfgoedinstellingen zien welke invloed schenkingen, legaten en erfenissen kunnen hebben op hun collectie. Surf naar www.erfgoeddag.be en stel je programma op maat samen. Benieuwd naar het Erfgoeddagprogramma in Geel en omstreken? Neem dan zeker ook eens een kijkje op de website van Erfgoedcel k.erf.  
 
Bekijk hieronder het charmante filmpje uit het Bakkerijmuseum van Geel waar de kinderen de typische Geelse hartjes mogen bakken:
 

Foto: Bakkerijmuseum Geel © Stad Geel
 
Vrije tags
collectie
Geel
verzameling