De Belg als (arme) migrant

Van donderdag 24 tot en met zondag 27 maart 2011 wordt het centrum van Brussel opnieuw ingepalmd door het internationale Passa Porta Festival. Vier dagen lang ontvangt de hoofdstad meer dan 90 schrijvers en denkers uit Europa en de hele wereld voor gesprekken, lezingen en verrassende ontmoetingen met lezers in vele talen. ‘On the move’ is het centrale thema van dit festival.


Zich verplaatsen, vertrekken, verhuizen, reizen, migreren, op zoek gaan, op ontdekking of op de dool zijn, vluchten… Het is eigen aan de mens. Of hij nu nomade is of boer met akker, avonturier of grijze muis, gesetteld of verbannen. Hij is voortdurend on the move, uit gewoonte, uit nieuwsgierigheid, uit noodzaak, uit liefde. In volle vrijheid, maar vaak ook gedwongen. Gedwongen door honger, geweld of armoede, of een combinatie van dat alles...

Uit het rijke, caleidoscopische programma pikken we er een onderdeel uit. Over Belgen die hun geluk elders in de wijde wereld beproefden. Toegegeven, over de Grote Oorlog zijn al veel romans geschreven. VRT-journaliste Annelies Beck kwam door onderzoek naar de geschiedenis van haar overgrootvader op het spoor van het vrij onbekende lot van Belgen die naar Schotland vluchtten om aan de Eerste Wereldoorlog te ontkomen. Dat mondde uit in 'Over het Kanaal', een roman over onrecht, corruptie en hoop in Glasgow. Een roman, maar gebaseerd op ware feiten.

Vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vertrekt de jonge Marie Claes met haar ouders naar Glasgow. Op vakantie, denkt ze, maar algauw blijkt dat ze vluchten voor het op handen zijnde geweld. Haar broer Charles blijft achter om het land te verdedigen. Marie volgt de ontwikkelingen op het vasteland op de voet en mengt zich in Glasgow onder Belgen en Schotten. Ze raakt bevriend met de wat oudere Schotse Edith, die zich met verve inzet voor de rechten van de vrouw, en die probeert prijsopdrijving van huren door huiseigenaren tegen te gaan. Marie voert haar eigen strijd. Ze ontdekt dat de verantwoordelijken voor de zorg voor de Belgische vluchtelingen corrupt zijn. Marie wordt een luis in de pels van de 'zakkenvullers'...

‘De migrant’ is dus heus niet altijd een 'buitenlander'. Marc Reynebeau, zelf zoon van ‘kolonialen' in Belgisch Congo, praat met auteurs die research deden naar de Belg als migrant. Erik Vlaminck werkt aan een roman over een Vlaams migrantendorp in Canada. Vrt-journaliste Annelies Beck maakte pas haar literair debuut met Over het kanaal, gebaseerd op de geschiedenis van haar overgrootvader die tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte naar Schotland. Hoe goed weet de Belg zich te ‘integreren'? Op 27 maart, om 13:30 in de KVS.

Het volledige programma van het Passa Porta Festival vind je op de festivalwebsite.


Erik Vlaminck (1954) is roman -en theaterschrijver.  Hij debuteerde in 1975 met het in eigen beheer uitgegeven proefschrift maar is vooral bekend van een zesdelige romancyclus waarvan het zesde deel in 2005 verscheen: 'Het schismatieke schrijven'. Zijn romans geven een treffend beeld van de gewone man. Op te merken is ook de invloed van de psychiatrie zoals in 'Troost'  (1976) en 'Het kermisbed' (1980). Zijn meest recente roman 'Suikerspin' (2008) verscheen bij Wereldbibliotheek Amsterdam.

Annelies Beck (1973) is journaliste bij de VRT en presenteert het programma Vandaag op Radio 1. Haar debuutroman 'Over het kanaal' verscheen in februari 2011 bij uitgeverij De Geus.



 

Vrije tags
literatuur
Erfgoeddag 2011
migratie; Arm Vlaanderen
schrijfster