Chanson: een gezongen geschiedenis van Frankrijk

Jeanne d’Arc gold eeuwenlang als dé heldin van onze zuiderburen.  Zo is ze sinds Napoleon een krachtig politiek symbool dat door diverse strekkingen werd (en wordt) geclaimd. Langs mannelijke zijde duikt in heldenverhalen steeds weer de naam van Karel de Grote op. Hij zou de scholen hebben uitgevonden hebben, cultuur gepromoot hebben, maar was  ook een duchtige oorlogsstrijder. Samen vormen ze als het ware de vader en de moeder van het Franse collectieve geheugen. Jeanne d’Arc en Karel de Grote, maar ook een hele stoet andere helden passeren de revue in ‘Chanson’, het nieuwe boek van Bart Van Loo, een vinnig voorbeeld van alternatieve geschiedschrijving.


‘Chanson’ bevat een hoogst originele en vermakelijke alternatieve geschiedenis van Frankrijk. Aan de hand van de bekendste Franse chansons wekt Bart Van Loo historische gebeurtenissen en figuren tot leven. In Van Loo's boek leren Françoise Hardy en Jacques Dutronc elkaar kennen dankzij Hendrik IV, dolt Serge Gainsbourg met de Marseillaise en belandt Vanessa Paradis in de Eerste Wereldoorlog. Wie pinkte geen traan weg bij ‘Ne me quitte pas’? Wie ging niet ooit uit de bol op ‘Alexandrie Alexandra’? Wie droomde er nooit van de liefde te bedrijven op ‘Je t'aime moi non plus’. De verhalen achter deze onsterfelijke songs van Jacques Brel, Claude François en Serge Gainsbourg zijn minder bekend. Voor Bart Van Loo vormen ze de aanleiding voor een wonderlijke vertelling. Hij wandelt door de straten van Parijs, laat chansons in zijn hoofd weerklinken en brengt de Franse geschiedenis swingend tot leven. Radio Klara zendt vanaf eind deze maand een reeks uit gebaseerd op ‘Chanson’.

Bart Van Loo (1973) staat al enkele jaren geboekstaafd als een van de grootste francofielen van de Lage Landen. Als spreker trekt hij met succesvolle literaire causerieën door Vlaanderen en Nederland. Meestal spreekt hij over de boeken die hij geschreven heeft. Via sluipwegen benadert hij de Franse literatuur en cultuur steeds op een andere wijze. Na het veelgeprezen ‘Parijs retour. Literaire reisgids voor Frankrijk’ (2006) verscheen in 2008 ‘Als kok in Frankrijk. Literaire recepten en culinaire verhalen’.

Meer info over het hele project (boek, radio, cd, lezingen, Parijsreizen) vind je op  vind je op zijn website. Bekijk hieronder de voorstelling van 'Chanson' op 'De Zevende dag'. Je kan dit filmpje ook raadplegen via de toegankelijke player.

De pers over 'Chanson':

"Een ambitieus en harmonisch samengaan van toeristische gids, geschiedenisles en goede verhalen. Lichtvoetig en doordacht, zoals we dat gewoon zijn van Bart Van Loo" (Ruth Joos op Radio 1).
"Van Loo, een wandelende encyclopedie van lied en literatuur, bewijst met branie dat het muzikale erfgoed de poort opent naar een complete wereld." (Dirk Leyman in De Morgen)
"Een boek van nostalgie, van een glimlach van herkenning en verbazing over de gelegde verbanden" (Kirsten Coenradie in De Telegraaf)
"Een boordevol en verrassend boek dat bulkt van de vergeten namen en verhalen" (Tine Hens in Focus Knack)
"Associatief, maniëristisch en autobiografisch: Van Loo is als een oude doch uitstekekend wijn." (Suiker)
"Bart Van Loo is niet alleen een goed archivaris, hij weet ook de inhoud van die archieven in een schitterend proza om te toveren. (...) Die man beschikt over een vlotte pen die noch humor, noch verhaal schuwt." (André Oyen, op Iedereen Leest)

 

Vrije tags
cultuur van alledag
Eerste Wereldoorlog
herinneringscultus
componist
Tweede Wereldoorlog
volksheld