Alexander leeft

Tsaar Alexander I na restauratie
Tsaar Alexander I voor restauratie
Restauratie van het schilderij Tsaar Alexander I

Alexander I van Rusland werd geboren op 23 december 1777 in Sint-Petersburg. Hij werd opgevoed door de Zwitserse politicus Frédéric-César de La Harpe. Op 15-jarige leeftijd trouwde hij met de 14-jarige Louise van Baden. Alexander besteeg de troon noodgedwongen na de moord op zijn vader. Hij regeerde over Rusland van 1801 tot 1825. Dit was een zeer chaotische periode met onder andere de napoleontische oorlogen. Alexander zette verschillende hervormingen op touw, zoals op het gebied van bestuur, onderwijs, wetenschap en het lijfeigenensysteem. Alexander had een fascinerende en zeer complexe persoonlijkheid. Hij stierf in het jaar 1825, maar hoe hij precies gestorven is en waar zijn lichaam zich bevindt, is tot op heden nog steeds een mysterie.

Het Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel heeft het schilderij van Tsaar Alexander I van Rusland gerestaureerd. Het restaureren van een schilderij is een erg minutieus en complex werk. Wanneer schilderijen niet in optimale omstandigheden bewaard worden, gaan de verf en de kleuren vervagen, trekken de panelen krom en verliest de vernislaag zijn zuiverhuid. Dit duidt nog maar eens op het enorme belang van een goede bewaaromgeving van objecten. Restauratrice Stéphanie Meunier werkte drie maanden aan de restauratie van het schilderij. Aanvankelijk dacht ze dat het een vrij eenvoudige restauratie zou worden. Toch moest ze haar visie tijdens de werken herzien want er waren wat moeilijkheden met de vernislaag op het schilderij. De vernislaag was immers erg vuil en geel en bijgevolg verliep de restauratie moeizamer dan oorspronkelijk gedacht.

Tijdens de Nocturnes kan je vanavond in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis Tsaar Alexander I in zijn oude glorie bewonderen. Bovendien krijg je in de Historische Zaal informatie over en beelden te zien van restauraties aan textiel.

Het volledige programma is beschikbaar op de website van de Nocturnes van de Brusselse Musea

Toon op Erfgoeddag hoe jij je collectie zo optimaal mogelijk probeert te bewaren. Welke objecten werden in het verleden gerestaureerd of welke objecten zijn dringend aan restauratie toe en waarom? Laat het publiek op Erfgoeddag zien, waarom het zo belangrijk is dat we zorg dragen voor ons cultureel erfgoed.

Foto’s:
- Tsaar Alexander I na restauratie  © Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Brussel
- Tsaar Alexander I voor restauratie © Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Brussel
- Restauratie van het schilderij Tsaar Alexander I © Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Brussel

 

Vrije tags
musea
restauratie
schilderijen
nocturnes