50 jaar migratie nu ook op Facebook

Logo 50 jaar migratie

In 2014 is het exact 50 jaar geleden dat België akkoorden sloot met Marokko en Turkije over de zogenaamde arbeidsmigratie.

De economie in ons land draaide op volle toeren en had dringend nood aan sterke handen. Véél handen. Nodeloos te zeggen dat die akkoorden een enorme impact hadden, zowel in ons land als in Turkije en Marokko. Eerst kwamen individuele arbeiders, nog later volgden hun familieleden. 50 jaar later is de Vlaamse maatschappij dan ook grondig hertekend.

2014 staat volop in het teken van de herdenking én de viering van deze migratiegeschiedenissen. Het jubileum van deze akkoorden is slechts een aanleiding. Want er zijn nog veel meer etnisch-culturele gemeenschappen en personen in ons land dan de Marokkaanse en Turkse. Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege: “De migratiegeschiedenis heeft onze westerse samenleving wezenlijk veranderd. We moeten dit jubileum aangrijpen om die culturele wisselwerking in de kijker te plaatsen.”

En ook ‘de Vlaming’ zelf heeft een migratiegeschiedenis. Dus, voor wie er nog aan zou twijfelen: migratie in Vlaanderen maakt deel uit van ons DNA – vroeger, nu en in de toekomst.


Facebook en UiTinVlaanderen.be

Vind de pagina 50 jaar migratie op Facebook leuk en blijf zo op de hoogte van tal van interessante initiatieven in jouw buurt. Je vindt hier ook heel wat interessante filmpjes, beeldmateriaal, weetjes enz.

Activiteiten in verband met migratie worden via een marker ‘migratie’ gefilterd uit de UiTdatabank en  zo gebundeld weergegeven op www.uitinvlaanderen.be/50jaarmigratie. Ook Erfgoeddagactiviteiten die focussen op migratie zullen op deze websitepagina verschijnen. Via verfijningsopdrachten op ‘wat, waar, wanneer’-parameters kunnen bezoekers actief grasduinen doorheen alle activiteiten voor de viering van 50 jaar migratiegeschiedenis


Het thema van Erfgoeddag 2014 is Grenzeloos. Activiteiten met een link met migratie zijn dan ook meer dan welkom. Deze invalshoek biedt ook de kans om samen te werken met stedelijke integratiediensten, zelforganisaties enz. Hoe is de migratiestroom in jouw regio tot stand gekomen? Hoe is je regio hierdoor gekleurd? Welke landsgrenzen steken migranten allemaal over en hoe ging dat in zijn werk? Wat nemen ze uit hun thuisland mee? Hoe werden ze hier onthaalt? Vele vragen die op Erfgoeddag misschien een antwoord kunnen krijgen. 

Bekijk hieronder het filmpje ‘Iedereen migrant’ van MO*:

 

Vrije tags
UiTinVlaanderen
herdenking
migratiegeschiedenis