‘Copy/Paint’ in het Rubenshuis

Campagnebeeld 'Copy/paint'

Vanaf morgen kun je in het Rubenshuis terecht voor de intrigerende expo ‘Copy/Paint’. Twee portretten staan er centraal en bieden een fascinerend inzicht in hoe Rubens en zijn atelier werkte.

Van talloze composities van Rubens (1577-1640) bestaan er vaak meerdere versies. Daarbij kan vaak de vraag gesteld worden: “Welk schilderij is het origineel en welke versie  is een kopie?” Ook van het portret van Michiel van Ophoven bestaan meerdere exemplaren. Voor het eerst worden ze samen getoond in het Rubenshuis. 
 
Het Rubenshuis licht hiermee een tipje van de sluier van de praktijk van Rubens. Naar de traditie van de Italiaanse renaissance werkte Rubens in een groot atelier en ateliermedewerkers leverden vaak een belangrijke bijdrage. Soms liet hij opdrachten over aan zijn assistenten. De meester zorgde wel voor de ‘finishing touch’ door hier en daar bepaalde details te veranderen of accenten aan te brengen. Natuurlijk zijn er ook werken die Rubens helemaal zelf heeft uitgevoerd.
 
Een confrontatie
Er is vaak twijfel over de portretten. Belangrijke personen wilden zichzelf maar al te graag laten portretteren en de vermenigvuldiging gebeurde bij schering en inslag. De confrontatie tussen de twee portretten van Ophoven geeft een idee over de 17e-eeuwse opvattingen van authenticiteit. De bezoeker kan de gelijkenissen en de verschillen tussen de werken tot in detail bestuderen in het Groot Atelier van het Rubenshuis, de plaats waar Rubens en zijn assistenten werkzaam waren. 
 
Rubens woonde in het Rubenshuis. Vandaag is het voormalige woonhuis van de kunstschilder één van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld. Je ontdekt er de veelzijdige talenten van deze beroemde Antwerpenaar: zowel de schilder, architect, verzamelaar als familieman komen aan bod. Op Erfgoeddag kan je in het Rubenshuis naar de lezing "Zonnewijzer van Jacobus De Succa" gaan luisteren. De oudste zonnewijzer van Vlaanderen maakt deel uit van de collectie van het Rubenshuis. Dit exemplaar uit 1601 is een merkwaardig stuk wetenschappelijk erfgoed: de tijd kan immers afgelezen worden in gelijke, ongelijke en Italiaanse uren. Voor deze lezing kan er gereserveerd worden via rubenshuis@stadantwerpen.be.
 
Praktisch
‘Copy/Paint’ – Rubens en zijn atelier
Van 8 maart tot 1 september 2013
Rubenshuis
Wapper 9-11
2000 Antwerpen
Alle info over openingsuren vind je op http://rubenshuis.be
 
 
Vrije tags
Rubens
Rubenshuis