Ongedierte: praktijkuitwisseling tussen bibliotheken en archieven

Stofluis. Foto: Arp, via Wikimedia Commons, CC0

De Collegagroep behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed komt op 16 maart 2021 opnieuw samen en buigt zich over het thema insecten en ander ongedierte.

De collegagroep wordt georganiseerd door de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en FARO. In de collegagroep staat het uitwisselen van praktijkgerichte kennis en ervaringen centraal rond alles wat met het behoud en beheer in erfgoedbibliotheken en andere documentaire erfgoedcollecties te maken heeft. Op een informele manier kunnen collega’s hun tips, tricks, verhalen en vragen met elkaar delen.

Wat staat er op het programma?

Op het programma staan deze keer allerlei vervelende beestjes die zich wel eens durven ophouden in erfgoedcollecties, zoals papiervisjes, kevers en muizen. Komt ook aan bod: de demonstratie van de tools voor klimaatmonitoring waarvoor vorige keer geen tijd meer was.

  • Demonstratie klimaatevaluatiekaart of de Airchecq-software
  • Hoe staat het met de kennis en praktijk rond ongediertebestrijding en -detectie?
  • Hoe pakt u een keverplaag aan?
  • Hoe vermijdt u een muizenplaag? Hoe controleert u op levende boekenwormen?
  • Wat kunt u doen aan papier/zilvervisjes?

Een gedetailleerd overzicht van het programma vindt u hier

Deelnemen

Schrijf u in voor de derde bijeenkomst van de Collegagroep via dit formulier.

  • Wie in afwachting al eens wil weten hoe het met de eigen kennis rond schade door ongedierte gesteld is, kan zichzelf testen in onze quiz.
  • Daarnaast vragen we om een korte online bevraging in te vullen rond de praktijk van het detecteren van ongedierte en het aanpakken van de schade die ze veroorzaken. Zo krijgen we alvast een beeld van de huidige situatie in erfgoedbibliotheken en archieven en kunnen we hier tijdens de collegagroep verder op in spelen.

Foto: Stofluis. Arp, via Wikimedia Commons, CC0

Tine Hermans