Lucht en erfgoed: snel naar de hel of traag naar de hemel?

Foto: Ballonvaart nabij de Parkabdij in Leuven © Stadsarchief Leuven

Natuur en cultuur botsen wel eens. Ook erfgoedcollecties zijn niet immuun voor de vier natuurkrachten: water, lucht, aarde en vuur. Om hierover expertise uit te wisselen, organiseren Erfgoedlabo Leuven en FARO samen met het Belgische Blauwe Schildcomité en ICOMOS Vlaanderen-Brussel een reeks van vier studiedagen over calamiteiten en roerend erfgoed. Na een eerste studiedag over water gaat de tweede in op het thema lucht(vervuiling). 

Lucht is een drager bij uitstek van vervuilers, zoals stofdeeltjes, microben of schimmels. Hoe beschermt u uw collecties hiertegen? Hoe zorgt u voor een goede luchtcirculatie en hoe houdt u de klimaatcondities in het oog? Hoe interpreteert u metingen? Welke systemen bestaan er en wat betekent dit voor het energieverbruik?

De studiedag vindt plaats op vrijdag 12 maart 2021, volledig digitaal, en laat zowel experten als deelnemers aan het woord.

  • Drie korte lezingen schetsen enkele belangrijke aandachtspunten voor ons, medewerkers van erfgoedinstellingen.
  • In de werksessies kunt u als participant eigen ervaringen delen en samen met de experten de do’s en don’ts voor een haalbaar klimaatbeheer opstellen.
  • Tot slot gaan experten en publiek in debat over het spanningsveld tussen de ideale klimaatomstandigheden en de ideale opstelling van de collectie.

Het gedetailleerde programma en de praktische informatie leest u in onze kalender en op de website van Erfgoedlabo Leuven.

Logo's van de partners Erfgoedlabo Leuven, FARO, Blauwe Schild Comité, KULeuven en Stad Leuven

Foto: Ballonvaart nabij de Parkabdij in Leuven © Stadsarchief Leuven

Tine Hermans