Vier doelgroepen op een rij

Buitenspeeldag © Speelgoedmuseum Mechelen

Organiseert u een activiteit voor Erfgoeddag 2025 en bent u benieuwd naar de spelinteresses van verschillende doelgroepen? Speelgoedmuseum Mechelen weet raad. Met het project Iedereen speelt! onderzoekt het museum verschillende generaties en hun relatie tot spel.

De eerste resultaten, gedestilleerd uit de antwoorden van meer dan 3.000 deelnemers, bevestigen de projecttitel (oef!) en bieden interessante inzichten over diverse doelgroepen en hun spel. In deze blog: een greep uit de resultaten, ter inspiratie.

Deze tekst werd geschreven door Lore Lievens. Lore werkt bij het Speelgoedmuseum Mechelen en staat er in voor de publiekswerking.

Kinderspel

© Speelgoedmuseum Mechelen

Kinderen leven zich graag uit met creatief speelgoed, gezelschapsspellen en behendigheidsspeelgoed zoals beyblades of hoelahoepen. Met LEGO of Playmobil, knuffels, poppen en een trampoline zit uw activiteit zeker safe. Het zijn namelijk de favoriete stukken speelgoed van kinderen vandaag. Twee op drie kinderen gamen ook wel eens. Sportgames zoals Mario Kart en simulatiegames zoals Animal Crossing zijn het populairst, maar ook de andere types vallen in de smaak. Met een passende game erbij wordt uw activiteit vast leuker!

Spelen is meer dan speelgoed. Speelplaatsspelletjes als tikkertje of verstoppertje, happertje vouwen, kampen bouwen en stoelendans zijn populair. Geef aan deze spellen een inhoudelijke touch. Wat dacht u van 1 2 3 piano waarbij u in stilstand poses van een schilderij aanneemt?

Actieve tieners

Ook grote kinderen vanaf 10 jaar spelen. Tieners houden van caféspelen zoals tafelvoetbal, darts en airhockey. Ook gezelschapsspellen en actieve buitenspellen als kubb of voetbal doen het goed. Dat laatste zien we ook in de digitale games. Voetbalspel FIFA en Wii Sports scoren goed, net als Fortnite en Roblox. Wat actie kan deze leeftijdscategorie dus zeker smaken. Misschien vallen er bij een spelletje darts erfgoedweetjes te rapen?

Volwassenen aan zet

Meer dan drie op vier volwassenen geeft aan te spelen, bijvoorbeeld met LEGO. De grootste speelvogels zijn tussen 25 en 55 jaar. Zij spelen graag in groep. Hierbij zijn gezelschapsspellen of kaarten en caféspelen zoals biljart en tafelvoetbal, heel populair. 55+-ers spelen eerder alleen, denk maar aan puzzels. Wist u dat een op drie volwassenen ook games speelt, zoals FIFA of spelletjes op de smartphone als Candy Crush? Keuze te over dus voor uw activiteit.

En de allerkleinsten?

Spelen is voor baby’s en peuters een essentiële activiteit om zich te ontwikkelen. Onze bevraging konden ze helaas nog niet invullen. Deze doelgroep is echter een ideale opstap om jonge ouders of grootouders naar Erfgoeddag 2025 te leiden. Hebt u ook al zin in een race met loopwagentjes in thema?

Iedereen aan het spelen 

De bevraging toont ook heel wat overlap tussen de spelinteresses van de verschillende generaties. Iedereen speelt of heeft dat zeker gedaan. En dat is goed nieuws voor uw activiteit! Het thema Game on! is de uitgelezen kans om in te zetten op een specifieke doelgroep. Experimenteer en speel er op los. Wedden dat ook andere leeftijdscategorieën een kijkje komen nemen?

Meer resultaten van onze bevraging vindt u hier. Het project loopt nog steeds. Helpt u graag de evoluerende spelcultuur te documenteren? Vul dan de bevraging in en spoor anderen zeker aan dat ook te doen!

Erfgoeddag logo

Erfgoeddag 2025 draait om het thema Game on! Of u nu oude volksspelen nieuw leven wilt inblazen, een interactieve tentoonstelling over sportgeschiedenis wilt organiseren, of samen met lokale jeugdverenigingen een doe-activiteit wilt opzetten: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Om u op weg te helpen, bundelden we allerlei inspiratie. Van werkvormen en locaties tot mogelijke partners en inhoudelijke voorbeelden: u vindt het allemaal in ons inspiratieluik


Foto's: Buitenspeeldag © Speelgoedmuseum Mechelen 

Seppe Van Pottelbergh