Terugblik op de Breispelen 2024

Breispelen. Foto: © Melvin Vanderstylen

Breien en sport, een onverwachte combinatie! De Breispelen 2024, gehouden op 8 juni, brachten deze twee werelden samen in een dag vol sportieve uitdagingen en breiplezier. Of u nu een doorwinterde breister bent of nog nooit een priem hebt vastgehouden, dit unieke evenement bood voor ieder wat wils.

Deze tekst werd geschreven door Hanne Jacobs, deskundige communicatie en grafische vormgeving SteM Sint-Niklaas. In deze blog neemt ze u mee in het project, deelt ze inspiratie die ook u kan gebruiken voor uw Erfgoeddag-activiteit en geeft ze praktische tips voor het organiseren van uw eigen creatieve evenement.

De Breispelen 2024 werden georganiseerd in het kader van World Wide Knit in Public Day, een internationaal brei-evenement. Op zaterdag 8 juni werden bezoekers uitgenodigd in de Stedelijke Musea (SteM) in Sint-Niklaas om er deel te nemen aan een reeks unieke activiteiten, gaande van snelbreien tot wolpetanque. Creativiteit en uitdaging stonden centraal.

Als rode draad was er de breifiets, een tot handbreimachine omgebouwde oude fiets die elke trapbeweging omzet in nieuwe steken van een breiwerk. Ex-wielrenner Tom Steels trapte een aantal dagen eerder letterlijk de spits af door binnen twee minuten een zo lang mogelijk stuk lint te breien. Via een video daagde hij andere deelnemers uit om zijn record te breken. De winnaar kreeg een prachtige en unieke sjaal, gemaakt op onze historische breimachines.

Een originele en laagdrempelige mix

Wat maakte de Breispelen 2024 zo bijzonder? Het was vooral de originele mix van breien en sport die van het evenement een doorslaggevend succes maakte. Door een traditioneel ambacht zoals breien te combineren met een dynamische activiteit als fietsen, ontstond een unieke ervaring die zowel breiers als sportievelingen aansprak. We lieten aanwezigen ook tegen elkaar strijden tijdens een toernooi snelbreien en snelhaken.

Voor de minder competitieve geesten voorzagen we 'wollige' volkspelen, zoals petanque met wollen ballen, wolbowling en eendjes vissen. Durf vooral out of the box te denken en combineer uiteenlopende activiteiten voor een onvergetelijke ervaring.

De Breispelen 2024 waren bedoeld voor een breed publiek. Breiliefhebbers, sportievelingen en families kwamen allemaal aan hun trekken. Die laagdrempeligheid en diversiteit zorgden ervoor dat zowel beginners als ervaren breiers zich thuis voelden. Verschillende medewerkers en vrijwilligers waren ondertussen in ons breimuseum aanwezig om een woordje uitleg te geven over de historische machines. Dit evenement was bijzonder geschikt voor iedereen die openstaat voor nieuwe ervaringen en graag creatief bezig is.

Breispelen © Melvin Vanderstylen
Breispelen © Melvin Vanderstylen
Breispelen © Melvin Vanderstylen
Breispelen © Melvin Vanderstylen

Praktische tips voor uw project

  • Denk buiten de gebaande paden: combineer verschillende interesses om een uniek evenement te creëren.
  • Maak het toegankelijk: zorg ervoor dat uw activiteiten voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht hun ervaring of vaardigheden.
  • Werk samen: zoek partners die uw visie delen en kunnen bijdragen aan de organisatie en promotie.
  • Zorg voor verrassingen: voeg een onverwacht element toe, zoals bijvoorbeeld de breifiets, om de nieuwsgierigheid van deelnemers te prikkelen.

Start uw eigen creatieve avontuur

Laat u inspireren door de Breispelen 2024 en organiseer uw eigen creatieve evenement. Of het nu gaat om breien, verzamelen, schilderen of iets totaal anders, de mogelijkheden zijn eindeloos. Durf te experimenteren, breng mensen samen en wie weet creëert u een nieuwe jaarlijkse traditie!

Erfgoeddag

Erfgoeddag 2025 draait om het thema Game on! Of u nu oude volksspelen nieuw leven wilt inblazen, een interactieve tentoonstelling over sportgeschiedenis wilt organiseren, of samen met lokale jeugdverenigingen een doe-activiteit wilt opzetten: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Om u op weg te helpen, bundelden we allerlei inspiratie. Van werkvormen en locaties tot mogelijke partners en inhoudelijke voorbeelden: u vindt het allemaal in ons inspiratieluik

Foto's: Breispelen 2024 © Melvin Vanderstylen

Seppe Van Pottelbergh