Jongeren betrekken bij uw erfgoedactiviteit

Fotobooth Rubenshuis © Timo Vergauwen

Jongeren zijn de toekomst van erfgoedorganisaties – als bezoekers, vrijwilligers of zelfs als medewerkers. Maar hoe bereikt u hen? In een dynamische samenleving waar jongeren een cruciale stem verdienen, biedt Bamm! praktische inzichten over hoe u deze groep kunt betrekken bij erfgoedactiviteiten.

Deze tips zijn ontwikkeld door Sofie Bonné, Paulien Herck en Anton Van Dijck van Bamm!, een organisatie die ijvert voor het recht van kinderen en jongeren op cultuurparticipatie. Bamm! zorgt voor cultuurinjecties op diverse plekken, van musea tot erfgoedlocaties. 

Wil u meer weten over hoe u jongeren kunt betrekken bij uw erfgoedactiviteiten? Bekijk dan het volledige document.

Waarom jongeren?

Jongeren betrekken zorgt voor een fris perspectief. Hun unieke kijk op kunst en erfgoed voegt meerstemmigheid toe, wat essentieel is in onze diverse maatschappij. Door samen te werken trekt u niet alleen een breder publiek aan, maar maakt u uw organisatie ook toekomstbestendiger. Het draait om wederkerigheid: zij leren van u, maar u leert ook van hen.

Zes bouwstenen voor succes

Foto: © Bamm!
  1. Verhalen: focus op prikkelende verhalen die aansluiten bij de leefwereld van jongeren. 
  2. Verborgen parels: introduceer jongeren aan hidden gems, unieke erfgoedlocaties die ze kunnen ontdekken en delen. 
  3. Spelfactor: combineer erfgoed met spelelementen, zoals een silent disco of moordspel in een historische setting.
  4. Deelbaarheid: zorg dat ervaringen gemakkelijk gedeeld kunnen worden, zowel online als met hun vrienden.
  5. Authenticiteit: wees uzelf en communiceer eerlijk. Jongeren doorzien het snel als iets niet authentiek is.
  6. Participatie: werk samen met jongeren, van idee tot uitvoering. 

Participatie: van idee tot uitvoering

Het succesvol betrekken van jongeren vereist meer dan alleen interactie. Door hun daadwerkelijk een stem te geven, zorgt u voor een diepere betrokkenheid. Dit kan variëren van advies tot co-creatie, afhankelijk van wat het beste bij uw organisatie past.

Start met het stellen van duidelijke doelen en zorg voor een intern draagvlak. Vermijd vluchtige samenwerkingen en richt u op de lange termijn. Zoek actief naar jongeren en selecteer hen op basis van hun interesses en vaardigheden.

Werk ergens naartoe

Het is belangrijk om niet zomaar te beginnen, maar om een duidelijk einddoel te hebben zoals een tentoonstelling of evenement. Na afloop is evaluatie cruciaal: wat ging goed, wat kan beter? En omgekeerd, laat jongeren ook uw organisatie evalueren om de samenwerking naar een hoger niveau te tillen.

Bamm! © Michiel Devijver
Erfgoeddag

Erfgoeddag 2025 draait om het thema Game on! Of u nu oude volksspelen nieuw leven wilt inblazen, een interactieve tentoonstelling over sportgeschiedenis wilt organiseren, of samen met lokale jeugdverenigingen een doe-activiteit wilt opzetten: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Om u op weg te helpen, bundelden we allerlei inspiratie. Van werkvormen en locaties tot mogelijke partners en inhoudelijke voorbeelden: u vindt het allemaal in ons inspiratieluik


Foto's: © Bamm!, Timo Vergauwen en Michiel Devijver

Seppe Van Pottelbergh
erfgoeddag
Evenement