Binnenpretjes op Erfgoeddag in het Merghelynck Museum

Foto Voorlopig Bewind © FARO, Dries Theuwissen

Stap binnen in het betoverende verleden van het Merghelynck Museum, waar geschiedenis tot leven komt en waar jongeren met Binnenpretjes in het Merghelynck Museum een sprankelende nieuwe dimensie toevoegen aan de beleving op Erfgoeddag! 

In het hart van het Merghelynck Museum komt de 18e-eeuwse pracht tot leven. Het huis is immers niet slechts een gebouw, maar een levendige thuis voor het gezin van François Merghelynck. Terwijl je door de mooi versierde kamers dwaalt, zie je de geest van vervlogen tijden tot leven komen. Het grote salon trilt op de klanken van muziek uit de muziekkamer terwijl het gezelschap danst. In de eetkamer wordt een feestmaal geserveerd en in de rookkamer genieten meneer en mevrouw Merghelynck van hun tabak. De dinette biedt nieuwe smaken aan en het privésalon is het toneel voor een intens spelletje backgammon. Zelfs in hun slaapkamers, geholpen door het dienstpersoneel, bereiden ze zich voor op de gebeurtenissen van de dag. 

Eén vloeiende beweging

Maar op Erfgoeddag gaat het verhaal verder dan alleen het bewonderen van het verleden. Dit jaar presenteren we met trots de gloednieuwe film van het Voorlopig Bewind, een groep enthousiaste jongeren uit een OKAN-klas in Ieper. Het wordt een meeslepende 'one-shotfilm', gemaakt samen met videograaf Sven Verhaeghe. Laat u in één continue beweging meevoeren door het historische Merghelynck Museum, vol verrassende ontmoetingen. 

De acteurs zijn een diverse groep jongeren met verschillende nationaliteiten, waaronder Palestijns, Syrisch, Oekraïens, Jemenitisch, Eritrees, Filipijns, Gambiaans en Georgisch. Ze hebben zich laten inspireren door de collectie van het Merghelynck Museum en reflecteren op het thema 'Thuis'. Wat maakt een thuisgevoel? Waar ligt je thuis? Wat betekent heimwee? Deze vragen vormen de kern van een eigentijdse documentaire die een frisse kijk werpt op het begrip 'thuis'. 

Foto Voorlopig Bewind © FARO, Dries Theuwissen

Wouter Sinaeve, deskundige educatieve werking Ieper: “Al negen jaar heb ik de eer en het genoegen om het Voorlopig Bewind te mogen begeleiden. Een ideale verjongingskuur. Niet alleen voor het museum, maar ook voor jezelf. Met zo’n enthousiaste, ongedwongen, gedreven, dankbare bende word je gedwongen op hun jeugdige golf mee te surfen.” 


Maar het Voorlopig Bewind is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het is het resultaat van een negenjarig engagement van het Yper Museum om jongeren te betrekken bij erfgoed en musea. Maandelijks komen deze enthousiaste jongeren samen om het jongerenbeleid van het museum vorm te geven, met als hoogtepunt hun betrokkenheid bij Erfgoeddag. 

We zetten dit project graag in de kijker, want jongeren zijn de erfgoedzorgers van morgen. Het Voorlopig Bewind is daar een levendig voorbeeld van. We geloven dat de stem van jongeren essentieel is bij het bepalen van wat we bewaren en koesteren voor de toekomst. Daarom is het zo belangrijk om hen niet alleen als publiek, maar ook als organisator te betrekken.   

Maar we staan niet stil. We kijken al vooruit naar Erfgoeddag 2025, waarbij we graag onze kennis delen over hoe we jongeren nog meer kunnen betrekken bij erfgoed. Samen met andere jongerenwerkingen gaan we op zoek naar methodieken en uitdagingen, om zo een sterke samenwerking te creëren die inspiratie biedt aan de hele erfgoedsector. 

Foto's: Voorlopig Bewind © FARO, Dries Theuwissen

Seppe Van Pottelbergh