Vlaams-Nederlands handboek muzikaal erfgoed verschenen

Cover Achter de muziek aan

Eind 2010 werd in de Antwerpse Permeke-bibliotheek het boek 'Achter de muziek aan. Muzikaal erfgoed in Vlaanderen en Nederland' voorgesteld. Dit lijvige handboek is een gemeenschappelijk initiatief van Resonant, Centrum voor muzikaal erfgoed in Vlaanderen en het Nederlands Muziek Instituut.

Op 425 bladzijden gaan 25 auteurs uit Nederland en Vlaanderen in 34 bijdragen dieper in op visies over de zeer gediversifieerde lading die de term muzikaal erfgoed dekt. Ook de beleidscontext in Vlaanderen en Nederland wordt toegelicht, evenals allerlei actuele aspecten van het behoud en beheer en de ontsluiting van muzikaal erfgoed. De overeenkomsten en verschillen tussen Vlaanderen en Nederland in de omgang met dat erfgoed worden daarbij mee in beeld gebracht. Dat is ook het geval in de laatste bijdrage van het boek, waarin musicoloog en muziekcriticus Maarten Beirens onder de titel ‘tussen hoop en realiteit’ een blik werpt op de toekomst van het muzikale erfgoed en van de omgang ermee. Een verklarende begrippenlijst en een uitgebreid overzicht van weblinks naar organisaties en initiatieven op het vlak van muzikaal erfgoed sluiten het boek af.

Met 'Achter de muziek aan' proberen de initiatiefnemende instellingen om iedereen, van professionele organisatie tot particuliere liefhebber, te inspireren tot een hedendaagse en dynamische omgang met de sporen van ons muzikale verleden. Het boek werd uitgegeven door en kan besteld worden bij ACCO Uitgeverij. Het kost 35 euro.

Rob Belemans