Victorie. Memorabele wedstrijden in de Mijnstreek

VictorieMet het project “Victorie. Memorabele wedstrijden in de Mijnstreek” wil de erfgoedcel Mijn-Erfgoed het competitieve erfgoed van de Mijnstreek in kaart brengen. Een tentoonstelling met publicaties en lezingenreeks bieden een verrassend beeld van de veelzijdigheid achter het begrip wedstrijd.

De Mijnstreek kende in de loop der jaren heel wat belangrijke wedstrijden. Het gaat dan niet alleen over de eeuwenoude volkssporten zoals de schutterijen, maar ook over recentere disciplines en competities. Veel verenigingen, die eerder kleinschalig ontstonden, groeiden onder impuls van de steenkoolmijnen.

Victorie wil jong en oud, sportfanaten en leken laten kennismaken met voorbije en vergeten sportdisciplines, met grote momenten in het geheugen van de streek, met supporterscultuur en vrijetijdsbeleving in het algemeen. Ook de memorabele wedstrijden van weleer zijn deel gaan uitmaken van het cultureel erfgoed van de Mijnstreek. De Erfgoedcel doet een eerste aanzet om het wedstrijderfgoed van de streek in kaart te brengen en hoopt daarmee de interesse voor een bijzonder stukje geschiedenis aan te wakkeren!

Een tentoonstelling
Het centrale onderdeel van het project is een zeer geslaagde tentoonstelling op een unieke wedstrijdlocatie: het oude voetbalstadion van Beringen FC (Koolmijnlaan, tegenover de kerk). Bij het voorbereidend onderzoek naar het thema wedstrijd en in de interviews met bevoorrechte getuigen werd snel duidelijk dat hier een goudader inzake roerend en immaterieel erfgoed aangeboord wordt. Talrijke bruikleengevers uit de mijngemeenten stelden uniek beeld- en geluidsmateriaal, voorwerpen, fotoalbums en krantenartikels ter beschikking. Daarmee wordt een boeiende en zeer gevarieerde kijk geboden op de diverse wedstrijddisciplines die in de regio populair waren en op alle vormen van omgang met en betrokkenheid bij dit verhaal: van sportvedette tot supporter, van materiaalontwikkeling tot socio-culturele impact. Bij de tentoonstelling hoort ook een spel voor gezinnen of kinderen. Een bezoek aan Victorie is tegelijk een unieke kans om een kijkje te nemen in de goed bewaarde infrastructuur van dit legendarische voetbalstadion: de kantine en kleedkamers, de grasmat zelf en de catacomben onder de tribunes. Voor (school)groepen is een bezoek met gids mogelijk.

Eén publicatie met vijf cahiers
Bij de tentoonstelling hoort het fraai uitgegeven en al even veelzijdige boek 'Victorie, memorabele wedstrijden in de Mijnstreek'. Het bestaat uit 5 cahiers, die afzonderlijk te koop zijn voor 4 euro en samen 15 euro kosten. Het boek is te koop op de tentoonstelling en in de boekhandels van de streek. U kan het ook bestellen via info@mijnerfgoed.be of +32 (0)89 811 412.

En een reeks voordrachten
Daarnaast laat de Erfgoedcel ook nog een aantal boeiende vertellers aan het woord over hun persoonlijke herinneringen over specifieke vormen van wedstrijd. Hoe Italiaanse immigranten de vespawedstrijden in Limburg populair maakten; welke emoties er gepaard gaan met het winnende schot op het Oud Limburgs Schuttersfeest; wat de tarmac van het circuit in Zolder voor een mens kan betekenen; waarom ook moto- en autoraces sport zijn; hoe een toneelvereniging zich van overwinning naar overwinning kan spelen; … in deze lezingenreeks verneemt u het allemaal uit eerste hand.

Want niet winnen is belangrijk, maar wel een goede en eerlijke strijd gestreden hebben, zoals baron de Coubertin al wist.

Rob Belemans
wedstrijd
mijn-erfgoed
Evenement