Tijdschrift faro focust op musea in Vlaanderen

Zopas verscheen het eerste nummer van jaargang 7 van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed met daarin een lijvig focusdossier over de Vlaamse museumsector anno 2014. In een uitgebreid focusdossier laat faro leidinggevenden en medewerkers uit de museumsector, experten en journalisten en ook cultureel geïnteresseerde politici aan het woord over de kernvraag: waar staan we vandaag met het Vlaamse museumveld en waar kunnen en willen we naartoe?

Bij het bepalen van de werkingsmiddelen voor de landelijk erkende musea in het najaar van 2013, maakte de Vlaamse Regering pijnlijk duidelijk dat ze weerom de kans onbenut laat om een grote inhaal- of impulsbeweging inzake ondersteuning van de Vlaamse museumsector door te voeren. Heel wat musea met een werking die relevant is voor heel Vlaanderen zullen het de komende vier jaar met stagnerende, dalende of zelfs wegvallende Vlaamse subsidies moeten zien te rooien. Dat noopt tot bezinning en overleg.

Een lijvig themadossier ...

Het dossier wordt geopend met een bijdrage over mogelijke ‘ideale’ museumtypes, gezien vanuit de internationale museumwereld. Als de ideeën vervolgens getoetst worden aan de dagdagelijkse museumpraktijk in Vlaanderen, dan wordt  het allemaal meteen wat moeilijker.  De cijfers spreken boekdelen. De tweede bijdrage focust op de verhouding tussen beleidsmakers en musea. We vroegen Vlaamse en lokale cultuurpolitici naar hun plannen voor musea in de recent begonnen of komende beleidsperiode. We nemen het complementair beleid kritisch onder de loep, vanuit een bezorgdheid  die zich niet beperkt tot de ‘grotere’ musea maar ook aandacht vraagt voor de vele kleintjes.

Op zoek naar de maatschappelijke relevantie en meerwaarde van musea interviewden we tal van gedreven museummedewerkers. Keer op keer kwamen we tot de vaststelling dat een museum alleen maar ‘goed’ kan zijn in de mate waarin het wordt aangedreven door een dynamisch en hecht team. In de derde bijdrage wordt hier dieper op ingegaan, om versteld te staan van het ondanks alles toch energieke enthousiasme van de vele kleine museumteams in Vlaanderen; maar ook de fragiliteit ervan komt duidelijk in beeld.

Tot slot heeft relevantie ook in grote mate te maken met zichtbaarheid. In een vierde bijdrage vragen we ons dan ook af hoe de musea zich anders, beter, meer … in de media kunnen profileren. Journalisten en communicatiemedewerkers van musea geven hun visie daarop. Doorheen heel het focusdossier komen ook tal van museumdirecteurs kort aan het woord om hun visie op het belang van musea voor de samenleving en op de kansen en noden voor de toekomst mee te geven.

... met vele extra's

Het focusdossier in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed wordt geflankeerd door een uitgebreid webdossier op de FARO-website. Naast de uitgebreide versie van de interviews voor het focusdossier, zijn daar ook andere bijdragen over het Vlaamse museumveld opgenomen, zoals artikels en interviews die eerder verschenen in andere tijdschriften (rekto:verso, HART ...) en visieteksten. Het is de bedoeling om dit webdossier te blijven aanvullen met nieuwe visies, bijkomende relevante literatuur en andere praktijkvoorbeelden. FARO hoopt op die manier het debat over de toekomst van de musea in Vlaanderen te blijven voeden en stimuleren. Op dinsdag 29 april 2014 zetten we alvast een volgende stap met 'Tournée muséale'. Een verslag zullen we hier eveneens publiceren.

Meer informatie

 

Rob Belemans
musea
tijdschrift