Op zoek naar de overzeese Napoleon

Naarmate 18 juni nadert, stijgt zowel in België als in onze buurlanden de media-aandacht voor Napoleon, de Slag bij Waterloo, en alles wat er van ver of dichtbij verband mee houdt. Maar ook duizenden kilometers hier vandaan, op het eiland Sint-Helena, waar hij na het debacle in Waterloo zijn laatste zes levensjaren als banneling doorbracht, geraakt de bevolking maar niet verlost van de schaduw van de Franse keizer.

Reis- en landschapsfotografe Sylvie De Weze (Master in Beeldende Kunsten – Fotografie, LUCA School of Arts Brussel 1998) heeft een zwak voor eilanden; dat zie je bijvoorbeeld aan haar mooie Tumbler-pagina Islands of the mind en haar website Ellys Eyeland. Via een beurs van het Fonds Pascal Decroos kreeg ze verleden jaar de kans om een reportagereeks te maken over diverse eilanden en hun bewoners. Samen met haar partner, FARO-stafmedewerker Roel Daenen, trok ze er vier maanden op uit. Die eilandentour bracht hen onder andere naar Elba en naar Sint-Helena, de twee banoorden van Napoleon.

Op Sint-Helena verbleven Sylvie en Roel zes weken. Op basis van die ervaring schreven ze voor het focusdossier over de Franse Tijd in het nieuwste nummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed een bijdrage over de bijzondere verhouding die de plaatselijke bevolking er met Bonaparte heeft. Ze bezochten onder andere de drie locaties op het eiland die rechtstreeks met de aanwezigheid van Napoleon te maken hebben: zijn voorlopige verblijf bij aankomst, het speciaal voor hem gebouwde Longwood House en het – inmiddels weer lege – graf. Ze interviewden ook de Franse consul-conservator van deze lieux de mémoires. Want de Franse overheid kocht ze samen met de gronden eromheen aan, zodat de nagedachtenis aan le Grand Empéreur op het Britse Sint-Helena toch op officieel Franse bodem door de Fransen zelf beheerd kan worden. Uit gesprekken met de lokale eilandbevolking blijkt dat zij doorgaans minder enthousiast zijn over het idee dat (toekomstige) toeristen alleen maar interesse zouden hebben in luttele zes jaar geschiedenis van hun eiland en één tijdelijke bewoner. Zodra de in aanbouw zijnde luchthaven klaar zal zijn, hopen ze dat bezoekers de rijke geschiedenis van hun eiland zullen komen ontdekken.

Lees ook de artikels van Sylvie en Roel over Sint-Helena in MO* Magazine en in De Standaard Weekblad.

Op 18 juni verschijnt het nieuwste nummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed met een focusdossier over de Franse Tijd (1794-1815). Meer info over de inhoud en mogelijkheid tot bestellen van een exemplaar buiten abonnement vindt u hier.

Op 23 juni wordt het nummer voorgesteld tijdens de seizoensafsluiter van deBuren, met een optreden van Bart Van Loo. Info en tickets (5 euro, inclusief een ex. van faro) via de website van deBuren.

Foto: (c) Sylvie De Weze

Rob Belemans
tijdschrift
Franse Tijd
Sint-Helena